dinsdag 13 maart 2018

Terugsnoeien lavendel

Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Er bestaan heel veel soorten lavendel. Er zijn er ongeveer soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas).


In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel.

Snoei lavendel nooit op het kale hout. Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet.


Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen. Vandaag is het juli, onze lavendel heeft weken lang geweldig gebloeid. Helaas, de bloemen worden nu bruinachtig, minder fraai gezicht nu.

Als ik de bloemtoppen er vanaf knip, gaat de lavendel dan nog een keer bloeien ? Of is het beter om het zo te laten en in het najaar helemaal terug snoeien ? Hoop op een berichtje van u. Lees hieronder hoe je het snoeien van je lavendel het beste aanpakt. Wanneer moet je lavendel snoeien? Veel gevraagd: Hoe snoei je de lavendel ? Want snoeien is wel handig als je de lavendel mooi vol wilt houden. Hoe streng kan je hem terugknippen, waar moet je op letten en wanneer snoei je de lavendel ? Kijk het filmpje en je lavendel bloeit er op los in je tuin. Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde.


Van lavendel in de volle zon kunt u verwachten dat het elk jaar krachtig groeit, en volgens telers is het nodig om ze jaarlijks te snoeien om een krachtige plant te behouden. Wie kan er niet genieten van de prachtige paarse en heerlijk geurende bloemen die lavendel in de zomer kan geven? Denken aan de kleur en geur herinnert menigeen de zomervakantie in Frankrijk.


Maar om elk jaar zo van lavendel te kunnen genieten, moet u lavendel snoeien. Net als veel andere struikgewassen kan lavendel verhouten. Dit geeft al aan dat lavendel veel kalk en niet veel water nodig heeft.

Ja hoor, je kan tot half april rustig de lavendel flink terug snoeien , dit om de struikjes compact en mooi te houden. Later snoeien kan ook nog alleen hoe later je dit doet, des te meer kans dat de bloei tegen valt. Dit kan in het najaar na de bloei, maar ook in het voorjaar. En hoeveel mag je terugsnoeien ? Je wilt natuurlijk wel dit er dit jaar nog heerlijk geurende lavendel tevoorschijn komt. Lodewijk legt het allemaal uit!


In maart snoei je je lavendel terug tot een mooi compact bolletje. Gebruik hiervoor een goede snoeischaar. Lavendel snoei je eerst in het voorjaar.


In augustus is het tijd om de lavendel voor de tweede keer te snoeien. Tijdens de hoofdsnoei mag je de lavendel terugsnoeien tot net boven het kale hout. Je mag dus best flink terugsnoeien.


Kijk goed waar het kale hout begint en knip net daarboven af. Je laat dus nog wel een stukje groen over. Helemaal terugsnoeien tot het kale hout is geen goed idee. Dan heb je kans dat je lavendel helemaal niet meer uitloopt. Laat wat groen aan de stengels, want anders zal het te lang duren om het opnieuw aan te maken en zullen je lavendelstruiken er ongelijkmatig uitzien.


Als je dan alle stengels met de uitgebloeide bloemen afsnoeit, zal vaak tegen het einde van de zomer een tweede bloei ontstaan. Zo kan je twee keer genieten van deze prachtige bloemen! Meestal is de tweede bloei wel minder vol en minder lang als de eerste bloei.


Om hem zo mooi mogelijk te houden is het terugsnoeien van lavendel noodzakelijk. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen. De eigenlijke snoei van de lavendel gebeurt na de strengste vorst, vanaf half maart tot begin april.


Zorg er wel voor dat je nog groene scheutjes of uitlopertjes ziet onder het. Voor deze grondige snoeibeurt kunt u best werken met de haagschaar. De lavendelbloemen zullen ontstaan op de takken die in het jaar zelf worden gevormd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.