vrijdag 15 juni 2018

Grote boom verplaatsen

Entdecken Sie die große Musikauswahl für jeden Geschmack im Thalia Onlineshop! Bekijk ons assortiment online. Verplanten van ( grote ) bomen.


Een gezonde, vitale boom vertegenwoordigd naast een esthetische, ecologische en klimaatwaarde ook een economische waarde. Waarom een boom rooien als deze door verplanting op een andere plaats hergebruikt kan worden door? Op het gebied van grote bomen verplanten is de Nationale Bomenbank marktleider.


We hebben deze boom begin maart gepoot in de tuin van onze nieuwbouwwoning in Geldermalsen. Tamelijk) grote judasbomen die ik tien dagen geleden zag ik Soest, bloeiden echter uitbundig en ook het blad ‘zat er al aan te komen’. De boom liep echter maar niet uit. Bomen verplanten vraagt de nodige voorbereiding.


Lees hier hoe en wanneer u bomen kunt verplaatsen. Het verplaatsen van een boom is zwaar werk. Voor u een nieuwe boom in de tuin gaat planten is het dus erg belangrijk om goed na te denken over een geschikte soort en de juiste plek.


Maar soms is het toch nodig om een boom op een andere plek te. Of je kiest voor de meest boomvriendelijke oplossing en je laat de boom uit de grond halen om hem ergens te laten planten waar er wel voldoende ruimte voor de boom is. Doe zeker een beroep op een specialist. Eigenlijk hebben we één gouden raad wanneer je van plan bent de boom te verplaatsen. Niet elke boom of struik is zomaar te verplanten.


Boomkwekers steken vaak de kluiten rond en verplanten bomen regelmatig, zo blijft de kluit compact. De verhouding tussen de wortelkluit (ondergronds) en de takken (bovengronds) moet in evenwicht zijn. Een kleine kluit bij een grote boom gaat niet, de kans is groot dat de boom het dan niet haalt. Grote bomen verplanten is een deskundigheid op zich.


Dat is ook de reden dat wij ons bedrijf gespecialiseerd hebben in verplanten. Zo hebben wij onze eigen verplantmachines. We hebben zowel voor kleine bomen als voor grote bomen een verplantmachine. Loon en Aannemingsbedrijf Brienissen werkt vanuit Opheusden door heel Nederland. Welke materialen en machines zijn nodig bij boom verplanten?


Wanneer de boom hoger is dan meter of zwaarder dan kg worden specialistische machines gebruikt om een boom te verplaatsen. Daarnaast spelen de leeftij de omgeving en het formaat van de boom een grote rol. Of een boom verplant kan worden verschilt dus per boom. Wil jij een boom verplanten?


Met onze bomenkar kunnen bomen horizontaal vervoerd worden. De kluit van de boom blijft zeer goed in takt omdat de kluit tijdens het transport niet uit de verplantmachine komt. Bij het verplanten van bomen met de bomenkar is er altijd een extra man bij die erachter rijd als begleiding, hij kan radiografisch de bomentransportkar bedienen. Wij zijn specialisten in het planten en verplanten van bomen. Door onze kennis, ervaring en certificeringen kunnen wij uw boom op de juiste manier verplanten of verplaatsen.


Werkwijze boom verplanten Er komt veel bij kijken om een boom op een veilige en goede manier te verplaatsen. Zeker wanneer de boom dicht op een woning en schuur staat. Maar in de praktijk is daar soms weinig van te merken omdat het meestal bomen zijn die niet gehandhaafd kunnen worden door bouwomstandigheden en herprofilering. Om een grote boom te verplanten is er normaal een periode van twee tot drie jaar nodig om de boom voor te bereiden op een andere groeiplaats.


Timing is everything bij boom laten verplaatsen. Afhankelijk van de situatie zet deze de juiste mankracht en materialen in. Wat de beste tijd is voor het verplanten van een boom hangt af van het soort, de conditie en de grootte van de boom.


Stamp de grond rondom de verplante struik of boom goed aan, zorg ervoor dat de wortelkluit de eerste twee jaar niet uitdroogt. Tip Bladverliezende bomen moeten na het verplanten goed verankerd worden. Bij grote exemplaren zijn drie boompalen nodig. Bind deze vast met boomband. Hoe zorgvuldig het verplaatsen ook wordt uitgevoer dit resulteert altijd in het vernietigen van een groot deel van het absorberende wortelsysteem van de boom.


Deze bomen zullen vaak dood gaan na het verplanten. Een boom met een stam omtrek van á centimeter is nog goed te doen. In de wintermaanden is de boom in rust en staan de sapstromen stil. Snoei de boom alvorens te verplanten.


John van Marwijk van Hoveniersbedrijf Van Marwijk laat zien hoe je een boom met een stam van 1. Het gaat hierbij ook om een goede manier van verankeren, snoeien en eventueel grondverbetering. We kunnen u adviseren om bijvoorbeeld bomengron bomenzand of granulaat te nemen. Kosten nieuw planten versus verplanten 7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.