dinsdag 4 februari 2020

Snoeien eikenboom

Snoeien eikenboom

De eikenboom niet snoeien. Als u van de eikenboom afwilt moet u deze uitgraven. Dit moet u in het voorjaar doen, zo ongeveer weken voor het uitlopen van de eikenboom.


Als u de boom niet wilt snoeien , maar u wilt hem toch in een goede vorm hebben, kunt u de eikenboom ook bedraden. Bedraden kan heel goed bij jonge takken. Deze snoeiwonden vergoten het kans op ziektes van de boom.


Tijdens het snoeien is het belangrijk dat er niet te dicht op de overgang tussen stam en tak wordt afgezaagd. Beperkt het snoeien tot uitsluitend dode of afgebroken takken op pas aangeplante bomen. Twee of drie jaar na het planten kan je beginnen met snoeien om de vorm van de boom te bepalen.


Leer de groeigewoonten van jouw specifieke soort eikenboom kennen. Van wanneer mag je een eikenboom snoeien , ik heb gelezen dat dit ook in de zomer mag gebeuren,, en dit omdat de zaagwonden dan sneller dicht groeien. Wat je zeker nooit mag doen, is snoeien wanneer het vriest of wanneer vorst wordt aangekondigd. Als gesnoeid wordt in het groeiseizoen, moet wel rekening gehouden worden met het broedseizoen van de vogels. Voor specifiekere informatie kun je ook nog kijken bij catalpa snoeien , laurier snoeien , olijfboom snoeien en knotwilg snoeien.


ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt. Berk snoeien in november of december. Een berk snoei je in november of december. Hiervoor geldt hetzelfde als bij een notenbooje moet hem snoeien voordat de sapstroom half januari op gang komt.


Snoeien eikenboom

Snoei je hem later, dan begint de boom te bloeden en verliest hij heel veel vocht. Een duidelijk kenmerk van een eikenboom in de winter zijn de dode, bruine bladeren. Eikenbladeren vergaan minder snel en blijven langer aan de bomen hangen dan de meeste andere bladeren. Je vindt ze meestal aan de basis van een eikenboom , maar houd er wel rekening mee dat bladeren van hun plek kunnen waaien op een winderige dag. In Tremelo ken ik er eentje die wel weet waar ie mee bezig is.


Laat NOOIT een eik kandelaberen (of hoe het mag noemen) want dan krijg je op termijn een heel onstabiele boom. Snoeien , zo rondom de langste dag, de boom zit dan vol in het blad: is voor eigenlijk alle bomen een goede (beste) tijd. Inmiddels hebben deze bomen weer een zomer gegroei en.


Wanneer je gaat snoeien hangt af van de functie van de plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, bla herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien.


Daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien. Uw boom laten snoeien door een specialist. Het snoeien van bomen is een specialistisch en gevaarlijk werk. Een goede boomspecialist heeft de kennis en ervaring om bij het snoeien van uw boom rekening te houden met de reactie van de boom op de snoei ingreep. Dat houdt in dat de sapstroom minimaal is waardoor de boom niet zal “bloeden”.


Snoeien tijdens dit seizoen heeft namelijk twee voordelen. Pruimenbomen en fruitbomen snoeien kan niet het hele jaar door. De periode waarin je de bomen het beste kunt snoeien begint medio april en eindigt medio september.


In de winterperiode mag je absoluut geen pruimenbomen snoeien. Omdat veel pruimenbomen in augustus rijpe vruchten hebben, kun je het beste vlak na de oogst snoeien. Verpotten: Verpot de eik elke twee jaar, voordat hij begint te groeien in de vroege lente. Vermeerdering: Stekken of via het planten van eikels.


Snoeien eikenboom

Bomen snoeien : hoe en waarom Een boom behoeft van nature geen snoei. Er waren reeds bomen op deze wereld voordat er mensen waren en deze bomen werden uiteraard ook niet gesnoeid. Denk ook eens aan het tropisch regenwou daar wordt ook niet gesnoeid.


De redenen om bomen te snoeien zijn dus altijd vanuit menselijk belang. Het grote voordeel van het laten snoeien en toppen van hoge bomen is dat een hovenier of tuinman exact weet wat u boom nodig heeft en wanneer deze gesnoeid moet worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u uw bomen gaat snoeien op het moment dat deze in volle bloei staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.