maandag 8 oktober 2018

Kiwibes snoeien

De kiwibes is inderdaad kaal en heeft een zachte schil bij rijphei en kan dus zo gegeten worden. De kiwibes is wel kleiner en haalt de grootte van een kruisbes met andere woorden zowat – cm. Een ander belangrijk onderscheid is dat de vruchten wel vlot afrijpen onder ons klimaat. De snoei van oudere kiwiplanten komt in grote lijnen overeen met die van druiven. Houd je van een wilde plant?


Kiwibes snoeien

Dan kun je er ook voor kiezen om de planten niet te snoeien , maar dan ligt de productie een stuk lager. Bloei In het voorjaar (begin juni), bloeit de kiwibes met vrolijke kleine witte bloemetjes. Oogsten Na vier jaar geeft de kiwibes vruchten.


De vruchtjes kun je eind september, begin oktober plukken. Snoei van mannelijke planten Mannelijke planten moeten zoveel mogelijk bloemen produceren over een uitgestrekte bloeiperiode. Na de bloei snoeit men al de oudere takken sterk terug om de groei van nieuwe scheuten aan te wakkeren. Als de nieuwe scheuten ongeveer knoppen hebben snoeit men deze in tot op 5-knoppen.


Kiwibes snoeien

Kiwi snoeien lijkt op het snoeien van druiven. Snoei een kiwi in de winter, voordat de sapstroom op gang komt, anders kan de plant doodbloeden. Kies daarvoor wel een vorstvrije periode. Een kiwi is een bladverliezende slingerplant afkomstig uit China.


Het is een forse groeier met grote bladeren. De sierlijke planten lenen zich zonder snoei ook goed voor verwildering in siertuinen, doch zullen dan minder productief zijn. De bloeitijd valt daardoor buiten de periode waarin sprake kan zijn van nachtvorst.


Ook een pergolaconstructie behoort tot de mogelijkheden. Het nadeel is echter dat de snoei moeilijker is doordat de planten sneller in elkaar gaan groeien. Het voordeel is wel dat er minder risico op windschade is.


De kiwibes (Actinidia arguta) is een sterk groeiende slingerplant met kleine kiwivruchten. Zo wordt de groei beperkt en de vruchtzetting bevordert. Ook moeten de scheuten tijdig aangebonden worden: hebben ze zich te ver rond hun steunpunt gewonden, dan zijn ze nauwelijks meer los te krijgen zonder ze te breken of anderszins te beschadigen. Snoeien in de winter, in december of januari, bevordert de groei, en is om die reden niet.


Kiwibes snoeien

Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. De mini-kiwi of kiwibes (Actinidia arguta) is een verwant van de kiwi, die in tegenstelling tot de kiwi volledig winterhard is. De plant werd in Europa en Azië gecultiveer vooral in botanische tuinen. De Kiwibes verlangt een warme zonnig beschutte plek tegen een muur of pergola, op een humusrijke normaal vochtige grond.


De haarloze kleine kiwivruchten zijn rijp en eetbaar vanaf september, worden veelal smakelijker gevonden dan deliciosarassen en hebben meer vitamine c per gram. Ze geven al het eerste of tweede jaar reeds vruchten. Te laat snoeien (februari - maart) heeft sapverlies tot gevolg. Indien je niet kon snoeien in december (januari), dan kan je beter wachten tot er voldoende bladeren op de planten staan. Zijtakken worden op ogen voorbij de vrucht weggesnoeid.


Kiwibes snoeien

Snoei van de kiwi is goed om de groei af te remmen en meer vruchten te laten vormen. Daarnaast kan een goede vorm worden gekregen zodat de kiwi’s goed kunnen groeien en geoogst worden. Wanneer kan ik de minikiwi snoeien ? S noei na de bloei in juni.


Handige tips voor het snoeien is te vinden onder snoeien op onze site. Algemeen Actinidia arguta De haarloze kiwibes Actinidia arguta, kent een kleine (zeer) zoete vrucht, welke geheel zonder te schillen gegeten kan worden. Night: Het ene ras is zeker het andere niet. Het lukt me niet ze te laten mislukken sommige rassen zijn een pak moeilijker. Las bij verschillende onderwerpen al over de kiwibes.


Want dat lijkt me wel wat een kiwibes op de tuin. Nou weet ik inmiddels dat ie vruchten geeft die kleiner zijn dan de kiwi en met schil te eten zijn. Maar ik heb nog wel wat vragen. Nederland vruchten krijgt. SNOEIEN De lastigste alinea bij elke fruitsoort.


Snoeien is op zich niet zo moeilijk maar je moet er wat gevoel voor hebben, en begrijpen waarom je snoeit (dat maakt het al veel gemakkelijker). Het wordt allemaal wel erg veel als ik hier ook uit wil leggen hoe je een snoer, waaier of andere leivorm maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.