vrijdag 18 mei 2018

Aardappelen bemesten

Bemesting bij aardappelen. In dit artikel wordt het belang van kalium bij de teelt van aardappelen nagegaan, het artikel wordt afgesloten met een direct uitvoerbaar advies voor bemesting bij de teelt van aardappelen. Vooraf : Extra info over de kaliumbemesting vind je in het artikel Vergeet de kalium niet. Oogsten en bewaren Oogst aardappelen uiterlijk eind oktober.


Steek met een riek net onder de aardappelkluit en haal ze dan boven.

Laat de aardappels buiten nog een dag drogen voor ze naar binnen te halen. Aardappelen : aanaarden en bemesten. Een paar weken nadat u uw aardappelen gepoot heeft, ziet u meestal de eerste stengels met blaadjes boven de grond verschijnen. Het wordt nu stilaan tijd om uw aardappelplanten aan te aarden en te bemesten. Het artikel wordt afgesloten met een direct uitvoerbaar advies voor bemesting bij de teelt van aardappelen.


Om het even welke bemesting toegepast wordt, aanvullen met een extra kaliumbemesting is altijd noodzakelijk. Stikstof voor aardappelen , nodig maar delicaat!

Er dient voldoende stikstof (Chemisch symbool = N) toegediend te worden om tot een goede opbrengst te komen, teveel ervan resulteert echter in een verlate knolaanleg en tragere afrijping van het gewas. Ook kan teveel stikstof bij aardappelen een onregelmatige knolvorm en groeischeuren erger maken. Hij heeft dit jaar een nieuwe Tebbe assige mestbreker aangeschaft met weegsysteem en de mogelijkheid om variabel mest te breken aan de hand van taak kaarten. Ons bedrijf past variabele bemesting toe omdat de bodem sterk varieert in bemestingstoestand. De percelen worden bemest met drijfmest die sterk varieert in samenstelling en omdat we willen bemesten aan de hand van de opbrengstpotentie.


De opbrengstpotentie wordt bepaald aan de hand van de bodemscan. Rooi de aardappelen bij voorkeur wanneer de grond nog wat vochtig is (makkelijker oogsten). De laatste late aardappelen moeten uiteraard voor de vorst binnen worden gehaald. Soms kan het gebeuren dat je bij het opensnijden van de aardappel een gat dat wat verkleurd is midden in de aardappel aantreft (foto hieronder).


Plant zelf aardappelen in je tuin met een duidelijk planning. Combineer verschillende soorten aardappelen , zo kan je het hele jaar door smullen van je eigen oogst. Hoe begin je aan de teelt van je aardappelen ? Volgens onderstaande stappen: 1. Bij het bemesten van aardappelen moet je ervoor zorgen dat de grond rijk is aan kalium en magnesium. De kalium in de bodem zorgt voor een betere vruchtvorming (grotere aardappelen ) en het magnesium zorgt voor een mooier en sterker loof.


Een lage ph waarde is wat de aardappel nodig heeft.

Bekijk uw resultaten aardappel bij Finecomb. Organische meststof op basis van natuurlijke grondstoffen voor de teelt van aardappelen. Grootste aardappels, opbrengst bij vroege aardappels. Bennie Hagenvoort in Rutten (Fl.) laat zijn aardappelen bemesten met vloeibare meststoffen. Zo oud als mogelijk, als het kan.


De aardappelen krijgen in verhouding wel wat minder en zeker niet de mest met de meeste stikstof. Ik gebruik dan wel paardenmest waar de gehaltes aan voedingstoffen wel iets minder zijn. Het perceel waar dit jaar de aardappelen komen heb ik bemest met KAS (kalkammonsalpeter). De kunstmest is eerder dit jaar geleverd door Agrifirm. Met de Vicon kunstmeststrooier wordt meter breed gestrooid.


Dit is de eerste bemesting. Later dit seizoen worden de aardappels nog een keer bemest. Je hoeft zelfs niet altijd een tuin te hebben. Maar om de plant goed te verzorgen moet je eerst weten hoe een aardappel groeit.


Op een lichte en warme plaats (vanaf 10°C) vormen de knollen kleine korte kiemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.