maandag 19 juni 2017

Forsythia snoeien

Snoei ook ieder jaar enkele oude takken tot vlak boven de grond terug. Zorg dat er minimaal tot gezonde takken blijven staan. Oeps, vergeten de forsythia te snoeien ! Wanneer je vergeten bent om de forsythia direct na de bloei te snoeien , is dat geen ramp.


In deze video zie je hoe je dat moet doen. Dit kun je het best doen wanneer de plant is uitgebloei en dit is meestal in mei.

Forsythia snoeien na de bloeiperiode. Een drastische snoeibeurt van de forsythia doe je in maart. Dan snoei je alle takken tot net boven de grond weg. De lage, jonge scheuten laat je staan.


Een forsythia groeit al vroeg, namelijk in april. Veel mensen vergeten de forsythia na de bloei te snoeien. Dat is zonde, want juist door hem te snoeien , houd je hem mooi en zal hij ieder voorjaar weer een opvallende blikvanger zijn in de tuin.


Bovendien ruikt forsythia heerlijk, dus het is zeker de moeite waard om hem goed.

Na je snoei ingreep ziet je struik er misschien wel kaal uit maar de nieuwe scheuten zullen de open ruimten weer snel opvullen. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Een volwassen struik moet direct na de bloei in mei teruggesnoeid worden. Niet snoeien heeft tot gevolg dat de struik steeds minder rijk gaat bloeien.


De bloemen worden gevormd op de nieuwe scheuten van het jaar ervoor. Snoeien doe je direct na de bloei. Het best pas je verjongingssnoei toe, door alle dode en de dikke oude takken weg te snoeien. De uitgebloeide takken kun je tot een paar centimeter boven de grond afknippen. Snoei de takken weg tot vlak boven de grond.


De jonge takken die overblijven zullen het volgende jaar gaan bloeien. Dit is van belang om te weten bij het snoeien van deze heester. Normaal gesproken op het einde van april begin mei (afhankelijk van het weer). Snoei bij de druivenranken alle bladeren weg die voor de druiventrossen hangen.


Na de oogst van perziken, pruimen, kersen en bessen mag je deze bomen en struiken snoeien. Dan knip je namelijk ook alle bloemen voor het komend voorjaar weg en dat. De forsythia moet je snoeien na de bloei in het voorjaar.


De bloei vindt namelijk plaats op tweejarig hout. Als je snoeit na de bloei heeft de heester nog voldoende tijd om weer nieuwe takken te vormen.

Het snoeien gaat als volgt: Zoek bij de uitgebloeide takken naar een sterke uitloper die naar buiten aan het groeien is. De gele of witte bloemetjes van het Chinese klokje verschijnen aan de nog kale takken en zijn een echte voorbode van de lente. Na een paar jaar gaat de forsythia al minder goed bloeien. Dit is dan ook een plant die geschikt is voor regelmatig snoeien en verjongen. Zodra de takken grijzig worden en hol kun je ze helemaal terug zetten tot op de grond.


Reguliere snoei pas je toe zodra de bloei over is. Iberis sempervirens snoeien. Omdat deze in maart tot soms wel in mei blijft bloeien wordt hij bij de voorjaars- snoei vaak over geslagen.


Over het algemeen zullen de takken die groen zijn het daaropvolgende jaar geel bloeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.