maandag 9 januari 2017

Kerstster plant giftig

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Subjects include biofuels, plant genetics, ecology and evolution. Topkwaliteit Planten , voordelig en zonder gesjouw thuisbezorgd.


Hét online tuincentrum met meer dan 10. Het grootste aanbod Kerst decoratie.

Voor uur besteld = morgen in huis. Ruime keuze planten op beslist. Vergelijk hier aanbiedingen. De kerstster behoort tot de wolfsmelkfamilie (euphorbiaceae). De grote bladeren zijn lancetvormig of eirond-elliptisch en gaafrandig, getand en gelobd.


De bloempjes zijn klein en vallen vrij snel af. Het zijn de grote, roo roze of wit gekleurde bladachtige schutbladen die de sierwaarde van de plant bepalen. Om de plant in bloei te krijgen heeft die een kortedagbehandeling nodig.

Hiervoor moet de plant eerst minstens dagen gedurende uur per dag in het absolute donker staan en uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden. Het gaat hierbij om de kerstster (Euphorbia) en de Kerstroos (Helleborus Niger) En als we het dan toch over giftige dingen hebben, ga ik nog even door… Ook de bessen van hulst zijn giftig , dit hulst ken je ook wel… Het wordt vaak gebruikt in kerststukjes.


Nee, de Kerstster niet echt giftig voor honden of katten maar kan wel diarree veroorzaken, dus als ze vaak bladeren eten kun je deze plant beter vermijden. Traditie kerstster of kerstroos Over de traditie van het gebruik om de kerstster rondom de kersttijd in huis te halen, doen verschillende verhalen de rondte. Vele planten zijn estetisch zeer kleurrijk en sierlijk, maar vaak beseft men niet dat er achter die prachtige plant ook een giftige plant kan steken. Het innemen van enkele gram of druppels van bessen of delen van de bloem kan al voldoende zijn om ernstige vergiftiging op te lopen met soms fatale gevolgen nadien. Lelies ( plant met bloem).


Niet alleen de bladeren en bloemen, maar ook het stuifmeel is giftig. Dus als een kat onder een bos bloemen doorloopt, wat op zijn vacht krijgt en zichzelf vervolgens keurig schoonwast, kan dit al gevaarlijk zijn. Liever geen kerstster op tafel, aldus Metro vorig jaar op december onder de kop ‘Kindproof huis met kerst’. De plant zou vooral een gevaar zijn voor katten, honden, kinderen en bejaarden. Om dat te testen gaven onderzoekers ratten een week lang alleen kerstster te eten.


Conclusie: de plant is ongevaarlijk. Jammer, want de kerstster is geen eenjarige plant en wanneer men een kerstster goed verzorgd dan is het goed mogelijk om de kerstster ook het jaar er naar weer aan de bloei te krijgen. Zorg ervoor dat het giftige , witte melksap niet in aanraking komt met de mond of met de ogen.

Met een beetje moeite is de giftige kerstster namelijk best over te houden. Vaak worden kerststerren na kerstmis weggegooi hoewel het niet om eenjarige planten gaat. Meerjarige cultuur is mogelijk wanneer men de plant in het voorjaar terug snoeit en nieuwe potgron gemengd met kokosvezel, geeft. De pot kan dan het beste buiten staan. Let bij het kopen van een kerstster op twee dingen: Vermijd kou, daar kan de kerstster heel slecht tegen – niet erg handig voor een plant die vooral in december wordt verkocht.


Koop nooit bij bloemenkraampjes die kerststerren ’s winters buiten hebben staan. De Kerstster zal op een gegeven moment de bladeren laten vallen, snoei dan de stelen terug tot ongeveer centimeter, als de plant kleiner is natuurlijk in verhouding. Zet de plant vervolgens op een vorstvrije, schaduwrijke plek en geef nauwelijks water. In het voorjaar verpot je de plant in een ruimere pot met verse aarde.


Alle planten van de Euphorbia fam. Dat wolfsmelk slaat op het witte sap dat uit de plant komt als je hem beschadigt. Er zijn heel veel soorten wolfsmelk, ook onze bekende christusdoorn, maar ook verschillende onkruiden en tuinplanten.


Zorg dat hij niet in het donker (de schaduw) staat en nooit op de tocht. De Euforbia of Kerstster is lid van de familie van de wolfsmelk. Over het al dan niet giftig zijn van deze plant lopen de meningen sterk uiteen. Uit recent onderzoek is gebleken, dat het eten van de bladeren van de kerstster voor mensen en kinderen niet echt gevaarlijk is.


Helaas is dit niet het geval bij onze katten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.