vrijdag 25 oktober 2019

Rode bessen

Rode bessen zijn de zusjes van zwarte bessen. Het eten van de bessen werkt koortsreduceren eetlustopwekken bloedstelpend en het vergroot de neiging om afvalstoffen uit te zweten. De witte bes behoort ook tot de aalbes, zodat er - behoudens de kleur van de bessen - eigenlijk geen verschil bestaat tussen rode en witte bessen.


De rode bes behoort tot de aalbes (Ribes rubrum). In Nederland breidt de teelt van rode bessen uit doordat de bessen door vervroeging en verlating van de teelt over een langere periode aangevoerd worden.

U kunt de bessen direct van de struik af plukken, of de complete tak afsnoeien en meenemen. Hoewel rode bessen te bitter zijn om direct te eten, zijn ze zeer geschikt om te verwerken in bijv. De meeste rode bessen kunnen in Juli geplukt worden. Met rode bessen maak je heerlijke desserts en tussendoortjes.


Lekker met citroenmascarpone of in een van deze toprecepten. Geef rode bessen een glinsterend laagje en doop ze vervolgens in deze heerlijke gearomatiseerde room. Lekker erbij zijn de amandelmerinques, zie mijn recept hiervan.

Er zijn naast rode ook witte aalbessen (zoals Ribes rubrum ‘Witte Hollander’). Rode en witte bessen kunnen we niet om het even waar planten. Voor een behoorlijke opbrengst vragen ze voldoende zon.


Die zet je bij voorkeur tegen een zonnige zuidermuur. Dit voorkomt het afvriezen van de bloemen in het voorjaar. Kies best ook een plaats die een beetje beschut is. Aalbessen of rode bessen zijn behoorlijk zuur en worden daarom in de regel met heel veel suiker gegeten.


Het is ook leuk om de mooie trosjes te gebruiken om gebak te decoreren. De witte variant is wat minder zuur, maar ook iets gevoeliger. We eten ze vooral door de yoghurt of bij ijs, of samen met ander fruit in sappen en smoothies. Ook als garnering doen de vrolijke rode bessen het goed. Zelf aalbessenjam of rode bessenjam maken is ontzettend makkelijk om te doen.


De voedingswaarde van rode. Het is dé perfecte manier om aalbessen te bewaren. Je kunt de hele bes eten, inclusief schil en zaden. Experimenteer met de rode bes.

Ze zijn heerlijk in fruitsalades, nagerechten of jam. Maar eet ze ook eens als vulling voor je zelfgemaakte flensjes of verwerk rode bessen in kwark als vulling voor een vlaaibodem. Ze worden vooral gebruikt als decoratiemateriaal, in yoghurt, nagerechten en zelfs likeur. Deze plaats dek je daarna af met een laagje grond zodat deze ook in de zomer lekker vochtig blijft en er wortelvorming kan plaats vinden.


Ook worden ze vaak verwerkt in sappen, confituur, als siroop voor limonade en als ijs. Lekker in een fruitsalade of yoghurt met wat musli. De bessen hoeven niet van het steeltje te worden gehaald. Benodigdheden - kilo rode bessen - kristalsuiker Was de bessen (steeltjes mogen blijven zitten) en doe ze met 4ml water in een pan. Tip: met een vork ris je de bessen makkelijk van het steeltje af.


Breng het geheel rustig aan de kook, en laat de rode bessen ongeveer minuten zachtjes doorkoken. Breng de bessen zachtjes aan de kook en kook zolang tot de bessen vrijwel allemaal kapot zijn gekookt. Het sap opnieuw verwarmen met suiker, vanillesuiker en kaneel en laten inkoken tot de gewenste dikte.


Haal beurse bessen zo snel mogelijk weg bij de andere bessen. Beschadigd fruit steekt ander fruit namelijk snel aan. Wanneer je rode bessen wilt invriezen, leg ze dan op een bord en laat ze bevriezen.


Verschillende soorten bessen snoeien. Bessen snoeien is een belangrijke taak, want dit beïnvloedt niet alleen de hoeveelheid van de bessen , maar ook de grootte en de frequentie van het oogsten. Het verschilt per bes hoe je hem moet snoeien.


Zo zijn de rode en witte bes, beter bekend als aalbes, vrijwel hetzelfde in de verzorging. De bes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. Rode (aal) bessen zijn er in rode en witte kleuren.


De besjes zijn ongeveer centimeter groot en groeien in trosjes. Bij rode bessen is het wel zo dat er vaak losse besjes voorkomen in de punnet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.