woensdag 31 oktober 2018

Dahlia bewaren

Zo’n kunststof geweven zak waarin aardappels of uien worden opgeslagen is ideaal, maar ook een kratje of zo’n blauwe ikea-tas zijn prima. Bij het bewaren van dahliaknollen, in kisten of in volle grond moeten we er steeds rekening mee houden dat deze een lekkernij vormen voor tal van kleine knaagdieren! Een extra voordeel dus bij het bewaren van knollen in kisten of dozen is dat we ze tegen deze veelvraten kunnen beschermen en ook regelmatig kunnen controleren op vraatschade. Hoewel veel Dahliaknollen de laatste winters buiten hebben kunnen overleven, is dit geen garantie voor de toekomst.


Kijk in de herfst eens naar de border en kies alvast een mooie dahlia.

Bijvoorbeeld de diep donker rode Dahlia ‘Arabian Night’, de sterke, fris roze Dahlia ‘Gerry Hoek’ of de laag blijvende witte dahlia met enkele bloemen Dahlia ‘Sneezy’. Bewaren : CULTUUR EN VERZORGING. De voorwaarden die we hieronder geven voor een goede verzorging zijn algemeen. Bewaar de dahliaknollen zeker niet in een warme ruimte, daar kunnen de gave knollen verschrompelen en waardeloos worden. De knollen worden gerooid begin oktober (na de eerste vorst).


Sommige leggen ze in kistjes met turfmolm om uitdrogen te voorkomen, kan ook. Dahlia 's zijn niet winterhard.

Dahlia ’s kunt u het beste in de ochtend of avond snijden. Na de eerste nachtvorst zijn de planten bevroren. Als u de bloemen meteen in diep water zet heeft u de beste kans om ze langer goed te houden. Zomerbollen bewaren Zowel dahlia ’s als gladiolen (op een enkele variëteit na) zijn niet winterhard.


Als u de knollen wilt bewaren moeten ze voor de winter gerooid worden. Voor de gladiool geldt: breek de oude verschrompelde bol af, de nieuwe knolletjes zorgen voor het voortbestaan. Controleer regelmatig de knollen op schimmel. Aangetaste knollen gooi je weg. Ook Agastache (dropplant), Verbena bonariensis (Ijzerhard) laten zich goed combineren met dahlia ’s.


Wanneer het schitterende herfstdagen zijn in de maand oktober en november dan lopen we de grootste kans bij helder weer op de eerste lichte nachtvorst. Onze schitterende vertroetelde zomerbloeiende dahlia ’s kunnen dan in nacht aangetast worden door de (nacht)vorst. Dahlia bollen – populaire zomerbloeiende bloembol! De meeste Dahlia hebben prachtige bolvormige bloemen, verkrijgbaar in verschillende bijzondere kleuren en bloemvormen. Hoe moet je dahliaknollen vorstvrij overwinteren.


Jan Maarse uit Beltrum doet alles op gevoel.

Er zijn verschillende theorieën. Oftewel: fingerspitzengefühl. Jan vertelt zijn geheim aan Bennie te Veluwe. Dit mocht eigenlijk niet uitgezonden worden maar we doen het toch!


Lees er alles over op de site van Groei! Ik besloot de helft van mijn dahlia ’s in de schuur te bewaren en de andere helft in de grond te laten. In het najaar knipte ik de dahlia ’s af. Toen er vorst kwam, had ik alle oude jassen nodig om mijn Hyacinten te beschermen.


Coniferentakken zoals Kees had ik ook niet. Ik improviseerde daarom met plastic potten met daarin oude kranten. Om dahlia ’s te stekken, moet je eerst de knollen oppotten. Daar kun je mee beginnen van begin januari tot eind maart. In april kan vervolgens het stekken beginnen.


Zet de potjes warm weg op ongeveer 20° C. Een hogere variant is Dahlia LaBella Grande. Deze Dahlia kun je prima als snijbloem gebruiken. Hoe meer je knipt, hoe meer hij bloeit.


En knip uitgebloeide blommen weg. Zo heb je tot aan de herfst lol van je Dahlia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.