donderdag 2 augustus 2018

Aardbeien grond

Je kunt aardbeien planten tussen maart en augustus, de beste maand is april. Zet de aardbeien niet in de volle zon en zorg dat ze uit de wind staan. Zorg daarnaast voor een goede afwatering, want aardbeien houden niet van natte voeten. Ik wil binnenkort mijn aardbeien in bato aardbeibakken zetten en ik ben al opzoek gegaan naar info over de samenstelling van de grond.


Veel mensen zeggen bijvoorbeeld op dit forum, dat potgrond niet goed is, andere zeggen weer wel. Is potgrond geschikt voor aardbeien planten?

Keer zoals bij alle moestuin planten je moestuin grond goed met een woelvork, verrijk de grond met organische mest, verwijder concurrerende planten (onkruid) inclusief hun wortels. Heb je te zure grond , dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. Een iets zwaardere grond (leem, zavel) is ideaal voor aardbeien , zolang er ’s winters geen stagnatie van water bij de planten optreedt. Ideaal is de grond een viertal weken voor het planten al klaar te leggen. Maar als je een hele bak vol hebt, zijn de tips op deze pagina best handig.


Zeker als je voortaan zelf je plantjes wilt kweken. Dat lees je in deze eerdere blogpost over aardbeien. Het kweken van aardbeien kan in volle grond , zowel binnen als buiten, onder glas en onder plastic.


In Nederland en België kun je aardbeien van begin maart tot eind december verbouwen.

In de landbouwsector wordt na iedere oogst opnieuw gezaaid. Daarnaast moet de grond tijdig bewerkt worden om goed te kunnen. Het klaarleggen van de grond kan het beste door weken voor het planten de grond goed te spitten en daarbij eventueel wat oude verteerde stalmest of compost (dus organische mest) door de grond te mengen. Daarvoor zijn doordragende rassen zoals 'Ostara', 'Rapella' en 'Selva' het meest geschikt. Aardbeiplanten groeien hier prima op!


De aardbei houdt van lichte, vochthoudende en humusrijke grond. Snoei ranken weg, geef met mate organische voeding. Een goed ontwaterde, ietwat lichtzure grond. Bekalking voorafgaand aan de teelt van aardbei is dan ook meestal niet nodig. Daarom kweken wij ook graag op licht verhoogde (20cm) bedden.


Als aardbeien in potten gekweekt worden dan is het raadzaam om de potten af en toe te draaien, zodat de plant rondom zonlicht krijgt. Uitlopers worden op centimeter van elkaar geplant in de volle grond. Er moesten nog enkele stukken onkruidvrij gemaakt worden, er stonden nog stokken van de staakbonen die weg moesten en enkele blokken met aardbeien moesten plaats ruimen. Gebruik en aanbod van aardbeien en kleinfruit. Terwijl de plant aardbeien produceert, worden er tegelijkertijd uitlopers gemaakt.


Dit zijn figuurlijke lijntjes die door de plant worden uitgegooid. Zodra een uitloper ergens rondom de plant in de grond terechtkomt, zal het uiteinde van de uitloper worteltjes gaan vormen. Het is een moeilijk gewas en erg arbeidintensief, maar hij doet dit al voor het vijfde jaar.


Johan bewijst dat het wél mogelijk is.

Er gaat niets boven de smaak van eigen gekweekte aardbeien. Bij het telen van aardbeien is het belangrijk onderscheid te maken tussen junidragers en doordragers. De oogstperiode bij de junidragers is beperkt tot een 4-tal weken.


In principe kan je aardbeien op elke ondergrond telen, al zal je de beste resultaten behalen op een lichtzure ondergrond die goed waterdoorlatend is. Bereid de bodem voor de aardbeibedden extra goed voor met een flinke portie organische mest tijdens de herfst. Tip: Als je aardbeien wil kweken van zaadje af, gebruik dan een grond die niet te veel voeding bevat.


Zodra de zaadjes twee blaadjes hebben kun je ze verpotten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.