woensdag 4 juli 2018

Smeerwortel eetbaar

Natuurlijk Gezonde Tincturen Van Verse Kruiden Uit Eigen Oogst! Heeft u vragen of opmerkingen? Hij is niet alleen eetbaar en medicinaal, maar ook nog eens een goede bijenplant. Daarnaast kunnen de mineraalrijke bladeren op verschillende manieren gebruikt worden om de tuin te bemesten. Een van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden is de smeerwortel.


Smeerwortel eetbaar

De Latijnse naam van deze plant, Symphytum officinale, vertelt ons dat we te maken hebben met een oud erkend geneeskruid. In de Middeleeuwen zijn de belangrijkste geneeskruiden onderscheiden door er een tweede naam “officinale” aan toe te voegen. De wetenschap is verdeeld over het feit of smeerwortel gegeten kan worden. Sommigen zeggen dat het erg gezond is anderen zeggen dat het leverschade toebrengt.


In ieder geval is het bewezen dat smeerwortel de groei van kankercellen tegengaat. Hoewel smeerwortel nog steeds als onkruid gezien wordt door veel tuiniers beschouw ik deze plant als een geweldige aanvulling in mijn eetbare tuin. Niet alleen zijn de jonge bladeren en scheuten lekker in de salade of soep maar smeerwortel kan zoveel meer. Het wordt afgeraden om grote hoeveelheden te. Gewone smeerwortel wordt vaak bezocht door hommels.


Vaak bijt de hommel aan de achterkant van de bloem een gaatje om bij de nectar te komen. Thijsse noemde dit diefstal na inbraak. De gewone smeerwortel is een kensoort voor de klasse van de natte strooiselruigten (Convolvulo-Filipenduletea). Het jonge blad is zowel rauw als gekookt eetbaar : zeer proteïne- en vitaminerijk! Onder de bleekpot groeien in het voorjaar malse scheuten.


Van het oudere blad wordt (vers of gedroogd) een geneeskrachtige thee gemaakt. In zuivere vorm verschilt ze van Ruwe smeerwortel door o. Bij de kruising zijn deze haren rolrond terwijl ze bij de Ruwe smeerwortel zijdelings afgeplat zijn. Minder algemeen is de soort op de Waddeneilanden en ook in de Ardennen komt de plant veel minder voor. Deze hybride kruising is de meest gevraagde en beroemde smeerwortel.


Smeerwortel eetbaar

Het is de enige smeerwortel , die niet uitzaait en niet woekert! Bijzonder rijk aan proteïnen, het jonge blad is eetbaar. Beroemd is de plant bij biologische tuinders vanwege de verrijkende toevoeging aan compost, basis van rijke vloeibare mest ( smeerwortel -thee) en rijke mulch. De Russische smeerwortel is absoluut niet invasief en heeft, zoals Frank zegt, een hoop kwaliteiten, voor je moestuin en voor het leven in je tuin. Mij niet gelaten dat je andere (inheemse) smeerwortel in je tuin wil.


Maar beweren dat de Russen, ook wat smeerwortel betreft, niets waard zijn, lijkt me kort door de bocht. De smeerwortel doet dit veel beter, maar heeft hier verschillende jaren voor nodig. Indien u van smeerwortel gebruikt wilt maken, kunt u best een veldje apart vol planten en hier regelmatig mulch van snijden die u dan gebruikt op uw bedden en tussen uw groenten. Vegetariërs opgelet: eet smeerwortel. Deze wilde groente beschikt namelijk over vitamine B1 een vitamine die eigenlijk alleen in vlees voorkomt.


Smeerwortel eetbaar

Zowel het blad als de wortels van smeerwortel zijn eetbaar. Snijd de blaadjes fijn en verwerk ze in een salade, smoothie of soep. Een opvallend kenmerk is de ruwe beharing op de gehele plant. De plant groeit kan tot 1. En daar zou ik het nog bijna vergeten ook, want naast alle andere kwaliteiten is smeerwortel ook nog eens eetbaar. Maar een beetje voorzichtigheid kan geen kwaad in dit geval.


Smeerwortel groeit snel en kan meerdere malen per jaar geoogst worden. Er zitten namelijk stofjes in die bij hoge interne doses de lever kan aantasten, pyrrolizidine-alkaloïden genoemd. Als je paard hier langdurig veel van binnen krijgt kan dit leiden tot leverschade.


Adelaarsvaren Bevat net als heermoes een stofje dat vitamine Bafbreekt, met dezelfde gevolgen als heermoes. De eik Onrijpe eikels en jong eikenblad bevatten looizuur, een stof die maag en darmen aantast. Vaak houd ik me aan de standaard onkruiden zoals brandnetels, smeerwortel , kleefkruid. Maar ik loop vaak langs een andere plant die ik meestal laat staan. Vandaag een blaadje geplukt om eens te vragen of deze eetbaar is.


Deze staat namelijk op veel plaatsen en zijn erg groot. Vervolgens brengen we water aan de kook en en overgieten met kokend water als het in een vergiet in de gootsteen ligt. Dan spoelen we het weer af onder de koude kraan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.