vrijdag 15 juni 2018

Aziatische hoornaar

Van andere soorten hoornaars is bekend dat ze de nesten van bijen aanvallen en geheel leegroven. Dergelijke soorten worden als bedreiging van de honingbij gezien. Van de Europese hoornaar is dit gedrag niet bekend.


De bestrijding laat je best over aan professionelen. Entomologische Berichten 78: 2-6.

Natuurhistorisch Maandblad 107. Het borststuk is volledig donkerbruin of zwart, fluwelig, afgeboord met een smalle gele band. Alleen het vierde achterlijfsegment is geel-oranje gekleurd.


De levensbedreiging kan wel aanwezig zijn bij mensen met een allergie. Verder is hij te onderscheiden aan zijn gele poten. Uit heel Nederland stromen meldingen binnen van mensen die denken dat ze een ‘monsterwesp’ hebben gezien. Al die waarnemingen betreffen volgens expert Hisko de Vries van Waarneming.


In de de afgelopen jaren is deze wespensoort al in verschillende EU-landen gezien.

Overheden en terreineigenaars binnen de Europese lidstaten delen de verantwoordelijkheid om deze soort zoveel mogelijk onder controle te houden. Hij is met zijn centimeter iets kleiner dan zijn Europese tegenhanger. Paniek om de verkeerde hoornaar.


Waarom verschenen dan zoveel paniekberichten in de media? Ze komt enkel voor in het Verre Oosten. Heb je een hoornaar steek opgelopen, of wil je simpelweg weten hoe zo’n steek voelt, wat je er tegen kunt doen en hoe je het voorkomt, of wil je weten hoe een hoornaar koningin eruit ziet? Deze soort is wel een reden tot bezorgdheid voor de mens.


Aziatische monsterwesp duikt plots overal in Nederland op. In dit artikel bespreken we deze informatie uitgebreid voor je. De monsterwesp heeft zich dus kunnen voortplanten en omdat het beest tientallen kilometers af kan leggen, zal hij overal in ons land voor kunnen komen. Als je toch en hoornaar moet doden, doe dat dan zo ver mogelijk van een nest.


Als een hoornaar wordt aangevallen komen er feromonen vrij die aan je huid of kleren kunnen blijven hangen. Andere hoornaars worden hierdoor aangetrokken. De steek van de hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig.


Met een transport is de hoornaar een aantal jaren geleden in het zuiden van Europa aan land gekomen. Daarom is het wel belangrijk dat de mensen het verschil kennen.

Vertrekkende bijen zijn te snel voor de hoornaar. Bijen hebben het al moeilijk en hebben met de komst van deze Aziaat er ook nog eens een vijand bij. Hiermee blijft de bijenpopulatie hopelijk in stand. De hoornaar is een stuk vriendelijker dan de meeste andere wespensoorten maar hij zal zeker steken als hij in het nauw gedreven wordt.


Men zegt wel dat een steek van een hoornaar een paard kan doden. Het gif is vergelijkbaar met dat van bijen en andere wespen maar niet exact hetzelfde. Imkers in meerdere landen maken zich hier zorgen over omdat het insect zich voedt met onder meer honingbijen. Indien de hoornaar genoeg keuze heeft jaagt hij liever op kleineren insecten dan op onze honingbij. Het gif van de Europese hoornaar is veel zwakker dan dat van onze honingbij.


Binnen een halfuur zwol haar keel op en stierf ze in haar woning. Daardoor kunnen in het voorjaar koninginnen van wespen groter zijn dan de eerste vliegende hoornaar werksters. De hoornaar eet honingbijen, andere vliesvleugeligen (alle bijen, mieren en hommels), maar ook vliegen, vlinders en rupsen.


Als deze exoot zich vestigt, is populatieafname van wilde bijen, inclusief wellicht hommels te verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.