woensdag 25 oktober 2017

Bloeitijd dahlia

Bloeitijd dahlia

Winterharde planten va € I. Het zijn sterke, rijke en lange bloeiers die een kleurrijke aanvulling vormen in de nazomerborder. De bloeitijd van dahlia ’s en andere knolgewassen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de planttijd. Gemengd in een boeket, of slechts één bloemsteel als blikvanger in een vaas. Door hun afkomst (Mexico) zijn ze niet winterhard. De plant verdraagt geen vorst.


Bloeitijd dahlia

Plant dus niet voordat het gevaar voor (nacht)vorst geweken is. Plant de knollen in een ondiepe teil en zet deze op een warme plaats. Wil je eigen dahlia ’s uit de tuin in een boeket schikken? Met de juiste verzorging verleng je jouw dahliaboeket met meerdere dagen: Wacht eerst tot de bloemen van je tuindahlia geopend zijn. Dahlia ’s als snijbloem uit eigen tuin.


Lees er alles over op de site van Groei! Zowel dahlia ’s als gladiolen (op een enkele variëteit na) zijn niet winterhard. Voor de gladiool geldt: breek de oude verschrompelde bol af, de nieuwe knolletjes zorgen voor het voortbestaan.


Het geslacht omvat een tiental soorten, die wild voorkomen in Mexico. Wie kent niet het gevoel zo halverwege de zomer dat er iets ontbreekt aan de tuin. Bloembedden vol met onder meer dahlia ’s worden duurzaam geteeld bij Pluktuin de Bosrand in Wageningen. Met aangepaste openingstijden vanwege de hitte. Handig om te weten als je zelf dahlia ’s in je tuin hebt: ze bloeien vanaf half juli tot aan de eerste nachtvorst.


Een groot teeltbedrijf met deels exclusieve en deels vrije soorten, stekproductie vindt plaats op onze bedrijven. En knip uitgebloeide blommen weg. Al enkele honderden jaren haalt men dahlia ’s uit de grond om deze te laten overwinteren, met deze achtergrond kunnen we er zeker van zijn dat dit absoluut een goede methode is.


Bloeitijd dahlia

Kleine dahlia ’s groeien compact en goed vertakt. Ze hebben gevulde, halfgevulde of enkelvoudige bloemen en worden niet hoger dan cm. Binnen deze groep zijn dezelfde bloemvormen vertegenwoordigd die ook bij de grote dahlia ’s voorkomen.


Je kunt bloembollen het beste op een zonnige plek in de tuin planten. Wanneer je bloembollen in potten wilt planten zijn er nog meer mogelijkheden wat betreft de bloeitijd , immers een binnenklimaat kan de bloeitijd vervroegen. Ook vind ik dat de dahlia ’s tegen het eind van het seizoen langer op de vaas staan dan de eerste maanden. Tip: Als je dahlia ’s op de vaas zet, voeg dan een paar druppels chloor = bleekmiddel toe aan het water, dan staan ze zeker een dag langer en blijft het water ook schoner. Rond de tijd dat de bloemknoppen ontstaan, mag wel een handvol gedroogde koemestkorrels toegediend worden per plant.


Liefst geen kunstmest, want te veel stikstof duwt de dahlia in de hoogte, met lange en dunne uitlopers. Anderzijds ontwikkelt zich teveel blad. Wilt u een gespreide bloei, plant dan elke week een paar bollen. Zet u de knollen eind mei in de volle gron dan zullen de bloemen pas in de nazomer en het najaar verschijnen. Bekijk hieronder de instructievideo over het planten van dahlia ’s in potten.


De lagere soorten dahlia zijn heel geschikt om in perken of bloembakken op terras of balkon te planten. Direct na de laatste nachtvorst kunt u ze planten. Of start eerder in maart met potten in een serre of uw huis. Een tijdlang zijn dahlia ’s uit de mode geweest, maar die tijd is voorbij. De dahlia is weer helemaal terug en daar zijn wij bij Fluwel heel blij mee.


Het is toch zonde als mensen deze prachtige bloem niet planten vanwege een modegril? Zoek voor de knollen dan ook een plek in je tuin waar de planten straks in de volle zon staan, zodat ze volop bloemen kunnen geven. Hoe dahliaknollen planten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.