dinsdag 10 oktober 2017

Augurken kweken

Bekijk ons assortiment Groentezaden Gratis verzenden vanaf € 150! Uiteraard zijn jonge augurken lekkerder dan de te ver doorgegroeide grote augurken. Met regelmatig plukken stimuleer je de plant ook gelijk weer nieuwe bloemen en vruchten te maken. Kun je augurken buiten in volle grond kweken ? Wanneer moet je beginnen met zaaien, uitplanten en oogsten?


En, hoe moet je een augurk plant verzorgen en onderhouden?

Maar voor de liefhebber is de augurkenteelt natuurlijk nog altijd interessant. Je kunt ze inmaken om ze lekker te maken en dat is heel leuk om te doen! Onderaan deze pagina vind je dan ook een recept om de augurken die je hebt geoogst in te maken. Hierin zijn ze het minst gevoelig voor slecht weer. Een of twee zaadjes per pot zijn voldoende.


Wanneer het eerste blad aan de plant zit, kun je ze overzetten naar de volle grond. Je kunt augurken ook aan koorden in de open lucht kunt kweken. Hiervoor heb je wel een grote tuin nodig.

Vaak bestaat er verwarring tussen komkommers en augurken. De smaak en het uitzicht van een verse augurk is dan ook vergelijkbaar met die van een komkommer. In dit geval kijk ik altijd eerst hoeveel augurken ik heb (en hoeveel er in een pot passen).


Het recept is dus een recept per pot met augurken. Als je de smaak lekker vindt doe dan alle kruiden die je hebt uitgekozen, gewassen en klein gesneden erbij. En ook de augurkjes (als je heel grote augurken hebt kun je ze bijvoorbeeld ook in dikke plakken of in repen snijden). Breng aan de kook en laat minuten doorkoken.


In tegenstelling tot de meeste soorten uit de komkommerfamilie, die oorspronkelijk uit Afrika komen, zijn de augurken van oorsprong afkomstig van de zuidelijke hellingen van de Himalaya in India. De augurken maken deel uit van de komkommerfamilie. Als de plantjes bladeren hebben kunnen ze getopt worden waardoor ze zich beter vertakken. De mannelijke bloemen mogen niet worden weggehaald. Aan éénzelfde plant zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen.


Eén mannelijke bloem geeft voldoende stuifmeel om tientalen vrouwelijke bloemen te bestuiven. Verse augurken zijn kleiner dan komkommers maar dat is vaak omdat augurken vroeger worden geplukt. Je kunt de augurken en komkommers prima inmaken in zuur of zoetzuur. Dan krijg je bij allebei de vruchten het soort augurk zoals je die kent uit de supermarkt.


Het leuke is dat je het wel kan aanpassen naar je eigen smaak.

Het afgebeelde ras is Meresto Fvan Oranjeband en deze levert een vracht aan augurken en zure bommen. Augurken en minikomkommers inmaken. Ik zal mijn eigen wonderlijke ervaring vertellen over het kweken van augurken van dit ras. Als je ze tussen mei en juni inzaait, kun je van juli tot oktober oogsten. Vier plantjes leveren al genoeg augurken op om het hele jaar van te eten.


En dat je je oogst eventueel zelfs nog wat langer kunt bewaren, of gemakkelijk weg kunt geven? Door de augurken in te maken. Vraagje: hoe lang zou je augurken kunnen bewaren als je ze inmaakt met half azijn, half water ? Of is die verhouding verkeer en word het dan niet lekker?


Ik heb ook augurken ingemaakt volgens het recept waarin staat : 1gr. Maar die dingen zijn niet te pruimen. Zelf augurken inmaken is gemakkelijk.


Met augurkenplantjes heeft u voldoende augurken voor een heel jaar. U vindt op onze site nog veel meer recepten om augurken in te maken: zoek daarvoor op de site op augurken. Komkommer kweken uit zaad – tips voor een succesvolle moestuin komkommer.


Naast dat het kramp in je spieren kan voorkomen, zit de sap van augurken boordevol met antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteeem een boost (dag griepjes!) en geeft je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan. Menstruatie Mocht je tijdens je menstruatie veel behoefte hebben aan zout, heel veel zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.