Bijna alle olijven in de supermarkt en de horeca zijn groene , onrijpe olijven. Onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropein, een zeer bittere stof, waardoor de olijf niet zomaar gegeten kan worden. De olijven worden daarom geloogd in bijvoorbeeld natriumhydroxide, ook wel bekend onder de naam caustic soda. In het Grieks wordt onderscheid gemaakt tussen onder meer zes verschillende soorten: elitses (klein van formaat, met weinig vruchtvlees), kalamata ( grote zwarte olijf ), thasos, Ionische groene en throumpes (gerimpelde olijven ). Het onderscheid tussen de groene en de donkere (zwarte) olijven is het bekendst.
Diverse olijven naturel- per seizoen wisselende smaakvolle soorten uit verschillende streken.
Grote groene -een reuze verwennerij met originele kruiden en sappige knoflook uit de Provence! Op zoek naar Royal Grote groene olijven ? Je vindt het bij Albert Heijn. Vandaag bestel morgen in de keuken. Groene olijf zonder pit Maat:S.
In Griekenland is het gebruik van loog bij groene olijven verboden, daarom zijn echte Griekse zwarte olijven relatief veilig. Het kan ook voorkomen dat de olijf groen van kleur is, maar er gekozen is voor een zeldzaam maandenlang weken in een zoutbad. Deze olijven zijn dan ook te vertrouwen.
Door je olijven zelf te marineren bespaar je bovendien best een flinke duit.
Voedingswaarde olijven Per 1gram bevat een olijf gemiddeld 1kcal, gram aan eiwit, gram aan koolhydraten en gram aan vetten waarvan gram verzadigd is. Olijven zijn nog steeds niet goedkoop. Daarnaast bevat de olijf calcium, ijzer, magnesium en vitamine A. Verschil tussen groene en zwarte olijven.
Naast groene olijven zijn er ook zwarte olijven in de supermarkt verkrijgbaar. Dit zijn geen gerijpte olijven , zoals de donkerpaarse Griekse Kalamata en de donkerbruine Italiaanse Taggiasche olijven , maar pikzwart gekleurde olijven. Heerlijke recepten met “ grote groene olijven ”. Gevulde olijven - olive all´ascolana”, “Carpaccio van artisjok met yoghurt”, “Bloemkoolsalade.
Hummus en guacamole zijn eigenlijk vaste prik hier, en daarnaast maak ik vaak tapenade van zongedroogde tomaten en olijven. Dit is echt supereenvoudig om zelf te maken. Het valt net niet in m’n categorie recepten met maar één ingrediënt (zoals deze amandelpasta), maar het komt in de buurt!
Spoel 4g grote, groene olijven met pit onder koud stromend water en dep ze droog. De olijfboom hoort tot de olijffamilie, die soorten telt. Veel olijven worden niet ingemaakt, maar door middel van persing tot olijfolie verwerkt, een vloeistof die zeer veel toepassingen heeft zoals voedsel, brandstof voor verwarming en verlichting, en medicijn. De meeste mensen kennen het onderscheid tussen de groene en de donkere (zwarte) olijven.
De groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten. Spoel de olijven af, en gooi beschadigde exemplaren weg. Maak een sneetje in iedere olijf met een scherp mes tot aan de pit, of geef ze een lichte tik met een vleeshamer, maar niet te hard.
Als je groene olijven aan de boom laat zitten worden ze paars of zwart.
Verkoper Kalkman Specialist in Kaas Normale prijs €Aanbiedingsprijs €Aanbieding. Verse niet gepasteurseerde olijven en dat proef je! Eerst de Cordoba- olijven , dan Marokkaanse olijven en tot slot Cypriotische olijven.
In alle recepten wordt knoflook gebruikt, die na twee dagen verwijderd moet worden. Knoflook in olie kan namelijk schadelijke stoffen vormen. Deze groene olijven zijn zowel met of zonder pit verkrijgbaar.
Nog bekender dan de olijf zelf is misschien wel de olijfolie, een gewaardeerd en ultragezond bakmiddel of slatoevoeging. Wat een stuk makkelijker en goedkoper is, maar echt ontzettend lekker is om grote groene olijven weg te zetten in een weckpot met wat limoenstukken en wat suiker erbij. Je kunt dan eens in de zoveel dagen een olijfje proeven om te zien of hij al zoet genoeg naar jouw smaak is of toch nog even moet blijven staan. Gewone olijven , nothing fancy, liefst met de pit er nog in (meer smaak!), maar pitloos kan ook.
Onze tip: hoe harder de olijven , hoe beter je ze kunt marineren. Hele zachte olijven worden sneller papperig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.