woensdag 21 juni 2017

De eetbare tuin

Van tuinhout tot sierbestrating! Van een simpel tuintje tot een groots aangelegde tuin alles is mogelijk als je de adviezen en tips goed leest. Wat ik ook mooi vind dat zijn de inspirerende voorbeelden van polyculturen van gewassen die in symbiose samenleven.


Van moestuin tot dakakker, lees hier onze tips hoe je zelf je eten kan verbouwen. De eetbare tuin staat garant voor vruchten en groenten die je zelf hebt gekweekt.

De aangereikte informatie door de Heliant is slechts een aanduiding en een suggestie voor verdere studie en verdieping. Het plukken en consumeren van de planten uit dit mengsel is geheel voor eigen risico. Houd rekening met spontaan opkomende (giftige) plantensoorten in de vegetatie die niet oorspronkelijk zijn in het ingezaaide mengsel. Door het voedsel in ARTIS te laten groeien, vindt er ook minder transport plaats. Daarnaast is het ook goed voor de.


Over Arjan Boekel Boekel Tuinen.

Een edible garden is naast mooi, voeden gezond en lekker ook een erg verstandige investering. Centraal in Transition Town staat het concept van de eetbare tuin die een eetbare stad kunnen vormen. Met een eetbare tuin word je minder afhankelijk van supermarkten die hun waren over de hele wereld naar hier transporteren. Wilde Weelde is de vakvereniging van natuurvriendelijke ondernemers in het groen. Je vindt hier hoveniers, kwekers, boomverzorgers en leveranciers van verantwoorde.


Gebaseerd op permacultuur. Eetbare tuin met vooral vaste planten. Dus niet een moestuin maken in of van je eigen tuin maar de eetbare tuin als onderdeel van je gewone tuin. Daar was ik wel nieuwsgierig naar want het is precies wat Roos en ik doen bij de tuinontwerpen die we maken: (kleine) achtertuinen in de stad omtoveren tot eetbare paradijsjes.


Ik heb het al eerder geprobeerd en onder andere snijbonen, tomaten, bieslook en diverse kruiden in de tuin staan. Groente, kruiden en klein fruit vanuit je voorkamer. Een eetbare tuin is een tuin waarbij de meerderheid van de planten en bloemen iets eetbaars produceren. Een moestuin behoort tot de eetbare tuin , maar is niet helemaal hetzelfde.


Waarbij de moestuin is gericht op maximale productie, is een eetbare tuin gericht op minimale input.

De terracotta potten van Mica Decoration hebben als voordeel dat ze gemaakt zijn van poreus materiaal met een gat in de bodem. Wil je zelfvoorzienend leven? Zelf kruiden en groenten oogsten? In de vorm van een spiraal, want zo vangt het ene plantje meer warmte en krijgt de ander precies de schaduw die nog is.


In de supermarkt zie je dat eetbare planten wortels, bladeren en stengels hebben. Maar waar komen deze planten vandaan? En welke onderdelen ervan kunnen we eten? Groenten die je zelf in je moestuin hebt verbouw zijn natuurlijk de lekkerste groenten die er zijn!


We hebben een eetbare bostuin met een verscheidenheid aan fruitbomen, kleinfruit, vaste groentes, kruiden en eetbare bloemen in onze achtertuin. Haal op een leuke en eenvoudige manier met een kleine ruimte, een grote oogst binnen. In onze tuin in Twekkelo zijn we een voedselbos aan het ontwikkelen. In de eetbare tuin ligt de nadruk op meerjarige planten omdat deze veel minder werk vereisen.


We geven cursussen en schrijven artikelen om andere mensen op weg te helpen. Onkruid wordt onderdrukt door bodembedekkers en mulchen. Plagen en ongedierte worden voorkomen door de grote diversiteit in de tuin. Al het tuinafval wordt in de tuin zelf gerecycle zodat bemesting amper nodig is.


Je hoeft niet eens een grote tuin te hebben een balkon is ook al een mogelijkheid om met de tips van Madelon Oostwoud je gedachten over een eigen eetbare tuin de vrije loop te laten! Een kleine eetbare tuin ’ is een enorm leuk en vernieuwend boek op het gebied van tuinieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.