Dit is meer het fatsoeneren van de plant … Het wordt ook wel vormsnoei genoemd. Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het. Na het snoeien stelt de struik weinig voor, maar na enkele weken zie je vrolijke groene scheutjes. Nieuwe geurende bloemen volgen snel. Extra Tip: Gebruik het snoeiafval om geurzakjes te vullen die een zuivere geur in huis verspreiden.
Bij jonge pas geplantte lavendel planten kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren. Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder. Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien. Dit geeft al aan dat lavendel veel kalk en niet veel water nodig heeft. Indien lavendel teveel water krijgt zullen de wortels gaan rotten en.
De plant is geliefd vanwege de rijke bloei, het decoratieve grijsgroene blad en de heerlijke geur. De bloemen lokken bovendien bijen en vlinders. Zorg dat je de bloem boven de hoogste scheut afknipt. Wanneer en hoe lavendel snoeien. Hierdoor blijft de lavendel mooi compact en voorkom je dat hij kaal wordt.
In het nieuwe seizoen zal de lavendel weer uitschieten tot een mooie, volle struik. Een lavendel snoeien is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe. Bekijk onze video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je je lavendel moet snoeien. Hoe en wanneer lavendel snoeien ? In maart en augustus mag de lavendel worden gesnoeid. Om te voorkomen dat lavendel gaat verhouten moet tijdig worden gesnoeid.
De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring.
Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Belangrijk om lavendel snoeien in najaar. Om problemen zoals houtrot bij lavendel planten te voorkomen en dan vooral in de winter.
Het belangrijkste doel van het snoeien van lavendel is de plant voor te bereiden op de ontberingen van de wintermaanden door het verminderen van de grootte, het gewicht en de dichtheid. Veel gevraagd: Hoe snoei je de lavendel ? Want snoeien is wel handig als je de lavendel mooi vol wilt houden. Hoe streng kan je hem terugknippen, waar moet je op letten en wanneer snoei je de lavendel ? Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Het snoeien van lavendel in het najaar (meestal september) staat bekend als de vormsnoei. Het is een korte herhaling van de zomersnoei: de uitgebloeide bloemen worden verwijderd en de plant wordt een beetje bijgesnoeid.
Zo ontstaan er nieuwe, jonge scheuten voor de winter en wordt de lavendel ook niet zo snel kaal aan de onderkant. Lees hieronder hoe je het snoeien van je lavendel het beste aanpakt. Op zoek naar een overzicht van wat wanneer snoeien per maand? Voorjaarsbloeiers snoeien. Kijk dan in onze snoeikalender.
Aan de plant kun je zien wanneer hij bloeit, maar wanneer snoeien we voorjaarsbloeiers? Snoeien doe je ná de bloei. Het is belangrijk om de lavendel op de juiste momenten te snoeien (lees meer bij wanneer snoeien ?). Begin met lavendel snoeien als de planten nog jong zijn.
Je kan niet alleen het uiterlijk maar ook de levensduur van je lavendel door de snoeitechniek verlengen. Veelal voer je deze snoei na de bloei uit in september, maar lavendel snoeien in augustus kan ook. Deze snoeibeurt is vrij simpel, je hoeft niet veel te doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.