vrijdag 15 november 2019

Kersenboom snoeien

Kersenboom snoeien

De vruchten kunnen als gevolg van vochtige weersomstandigheden barsten of rotten. De schade is te beperken door het aanbrengen van een plastic regenkap of door de (lei)bomen anderszins af te schermen van de regen. Wanneer kersenboom snoeien. De kersenboom heeft dan meer kracht om te herstellen. Daarnaast kan de boom ook nog voor de bloei gesnoeid worden, dit zal de kwaliteit van de vruchten verbeteren en bovendien de boom minder vatbaar maken voor ziektes.


Als je een zieke kersenboom aan het snoeien bent, zorg er dan voor dat je de snoeischaar na elke knip met een desinfecterend middel ontsmet. Daarmee kun je de verspreiding van schimmelinfecties voorkomen. Het is belangrijk om het soort kersenboom dat je hebt te begrijpen, voordat je gaat snoeien. Door regelmatig zieke twijgen (Monilia) weg te knippen, voorkomt men verdere uitbreiding en afsterven van de kersenboom. Het tijdstip dat men normaal steenfruitbomen mag snoeien , is vanaf april tot half september (niet in de winter !).


Als je optimaal wilt profiteren van je fruitboom dan is het verstandig om hem goed te snoeien. Er zijn twee soorten vruchtbomen, namelijk pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze moeten allebei op een ander moment gesnoeid worden. Tip: Een goede basis snoeigereedschap vind je in onze shop. Snoeien van een kersenboom.


Een kersenboom met een centrale stam met enkele gesteltakken met zijtakken. Dit is de basis van de kersenboom , waaraan mooi verdeeld vruchttakken en vruchthout moet komen. Tegenwoordig zegt men echter dat je ook hoogstam moet snoeien , dit zou zorgen voor meer oogst en de bomen veel langer in goede conditie houden. Uiteindelijk kan je zelf kiezen om je bomen te snoeien , al geeft je kersenboom snoeien op een juiste wijze aanleiding tot een grotere oogst gedurende vele jaren. Ook de kersenboom snoeien gebeurt vanaf half april tot half september en zeker niet in de winter.


Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien. Omdat de kersenboom een steenvruchtboom is, kan deze beter niet in de winter gesnoeid worden. Kersenboom snoeien wanneer. Een tweede snoei kan vervolgens plaatsvinden na de oogst.


Kersenboom snoeien

De eerste snoei kunt u het beste doen in april of mei. Een pruimenboom en perzikboom snoeien doe je door de langere takken weg te snoeien direct na de oogst. Notenbomen moet je vóór januari snoeien : snoei wild groeiende takken eruit. Wil je een kersenboom snoeien ? Je moet bij een kersenboom vooral opletten om niet teveel te snoeien.


Het is normaal gesproken niet echt een probleem dat je boom nog nooit gesnoeid geweest is. Als je te veel snoeit is de kans groot dat je het kan vergeten om nog lang plezier te hebben van je boom. Welkom in de kersenboomgaard van de familie Hakkert.


Kersenboom snoeien

Arie Hakkert legt in het filmpje het belang van. Een peer bloeit in het voorjaar en is bladverliezend. Daarom is snoeien in de winter het best, want dan kun je goed zien wat je doet.


In de zomer moet je het waterlot verwijderen. Kijk bij fruitboom snoeien voor een video. Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam inkorten.


Inrotting van hout kan ontstaan bij oudere bomen, wat gevaar kan opleveren bij de pluk (hoogstam). Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Heb je een kersenboom in je tuin staan dan mag je deze niet al te hard aanpakken tijdens het snoeien , doe je dit wel dan zal de kersenboom gaan bloeden. Heb je een oudere kersenboom staan dan kun je het snoeien beperken tot één of tweejarig hout op de buitenzijde van de kroon en je vermijdt grote snoeiwonden in het.


De winter snoei is vooral voor het onderhoud van de boom en het bevorderd de groei. De zomer snoei (vanaf half juli tot augustus) gaat meer om de vorm van de kersenboom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.