vrijdag 5 april 2019

Conifeer boom

Ook coniferenhaag inplanten. Landelijk bezorgen, Grote maat. In zo’n geval is het goed om te weten of een Conifeer een boom of een heester is en waar ongeveer de grens tussen deze twee ligt.


Wij gaan hier vandaag wat dieper op in. Verschil tussen een boom en een heester. Er zijn geen duidelijke regels over wanneer een heester precies overgaat in een boom.

Aan de rechter in Haarlem nu de taak te bepalen of een bijna drie meter hoge conifeer een boom is, of niet. Daartoe moet hij allereerst nagaan of de Haarlemse verordening wel spoorde met de landelijke richtlijn. In de volksmond wordt met conifeer veelal aangeduid een boom uit de geslachten Chamaecyparis, Cupressus (zie ook: cipres), Thuja en Juniperus , maar niet de leden van de familie Pinaceae zoals Pinus en Picea.


Dat doen wij niet voor niets, want deze conifeer staat bekend om zijn sterke eigenschappen en is terug te vinden in veel Nederlandse tuinen. Een wintergroene conifeer kan uitgroeien tot het pronkstuk van de tuin. Mits hij goed gesnoeid wordt. Snoei deze conifeer een keer in mei en in september.


Knip ook bij een jonge boom rondom een paar centimeter weg. Door dit ‘sporen’ groeit de conifeer goed dicht en wordt hij niet te breed.

Mijn spiraal conifeer is van boven geen spiraal meer. U kunt het beste een lint of tape of iets dergelijks van boven naar beneden om de conifeer winden, zodat deze weer logisch op de bestaande spiraalvorm aansluit. Dan knipt u steeds boven het lint de takken eruit. Grote bomen kunnen een buurtuin overschaduwen of met hun wortels de omliggende bebouwing ondermijnen.


De hemlockspar “Tsuga canadensis” is een donkergroene conifeer. De boom , die het hele jaar door zijn groene kleur behoudt, kan tot wel meter hoog worden. De boom is uitermate geschikt voor decoratie in uw tuin. Is een conifeer echter een ‘heester of heg’ dan staan ze goed. Want dan is de geoorloofde afstand tot de grenslijn nihil.


Hoe bepleiten partijen hun standpunt? De eigenaren van de coniferen wijzen op artikel van de plaatselijke Bomenverordening. Daarin staat dat er sprake is van een boom als de stamdoorsnede minimaal. Naast de plant als haagvorm kun je de conifeer ook als solitair of vormboom planten.


De soorten die je hiervoor kunt gebruiken hebben vaak een minder gangbare groewijze. De thuja occidentalis ‘Holmstrup’ bijvoorbeel is een conifeer die je ook prima als solitair of vormboom kunt toepassen. De mannelijke vorm van deze boom (draagt alleen meeldraden) wordt de laatste. Oorspronkelijk komt deze boom uit China.


Het is niet bekend of deze soort nog vrij in de natuur en dan in het wild voorkomt.

Juniperus communis (Jeneverbes) Deze conifeer groeit uit als een grote struik. Overigens is een huurder geen eigenaar van de grond. Ook in Rotterdam mag een huurder in zijn eigen achtertuin geen boom kappen zonder vergunning. Mag je een conifeer kappen zonder vergunning? Een conifeer wordt veel gebruikt als heg tussen twee erven.


Ze bezitten in tegenstelling tot loofbomen geen bladeren maar hebben smal naaldvormig of schubvormig blad. Coniferen worden daarom ook wel naaldhoutgewassen genoemd. Leer hier hoe u de verschillende coniferen kunt herkennen. Daarmee werd de Thuja ook de eerste Amerikaanse coniferenhaag die naar Europa kwam. Al gauw werd het een geliefde boom in landschapstuinen.


De coniferenhaag of de leylandii of ook wel cypres haag heeft kale plekken, gaten en bruine takken. Pak de tie rips of een touwtje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.