zondag 17 februari 2019

Hoge grassen tuin

Van tuinhout tot sierbestrating! Gras is veel meer dan alleen de groene sprieten van je gazon. Je hebt ook honderden soorten siergrassen die je tuin kunnen verfraaien.


Er zijn wintergroene siergrassen die je bijvoorbeeld kan toepassen als bodemdekker.

Ideaal als je een mooie tuin wilt waar je niet veel onderhoud aan hoeft te hebben. Onder hoge grassen versta ik grassen die op volwassen leeftijd hoger zijn dan meter. Onderstaand de potentiële kanshebbers die ons tuintje weer wat mooier kunnen maken. Ik noem ze overigens bij de Latijnse naam, gewoon omdat ’t dan lekker interessant staat. Het is een indrukwekkend gras dat in aug.


Hoge siergrassen Cortaderia selloana ( Pampasgras ) Cortaderia selloana ook wel Pampasgras genoemd wordt m. Deze tijd van het jaar dragen vele vaste planten hun laatste bloemen. De verschillende soorten siergrassen voor in de tuin.

Om dit te compenseren kunnen we gelukkig beroep doen op vele soorten siergrassen. Ze kunnen het tuinseizoen zelfs een heel stuk verlengen. Siergrassen zijn er in alle hoogtes, breedtes, bladkleuren,. Groenblijvende siergrassen blijven in de winter hun mooie blad en bloemhalmen behouden. Zo houden ze een mooie sierwaarde in de winter voor uw tuin.


Vooral wanneer andere vaste planten kaal worden en afsterven, heeft u altijd nog het elegante siergras in uw tuin met zijn mooie pluimen en halmen. Ook in de winter leveren ze een mooi silhouet op. Ze combineren mooi met vaste planten zoals Echinacae, Helenium, Verbena en andere late bloeiers.


Daarnaast passen siergrassen mooi in een vijver- of Japanse tuin. Eind Mei licht dit 1cm. Stipa gigantea houdt van een zonnige standplaats en een niet te natte bodem.


Als de avondzon de aren goud kleuren weet je wat je al die jaren gemist hebt. Welke soorten siergrassen passen in jouw tuin ? Een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van siergrassen is de hoogte. Heb je een grote tuin , dan staan hoge siergrassen prachtig.


Bij een iets kleinere tuin heb je voldoende keuze tussen de lagere siergrassen. Wij geven alvast een paar voorbeelden.

In één groeiseizoen veranderen ze van een paar iele sprietjes in het voorjaar, tot indrukwekkende wuivende pollen in het najaar. Extra mooi als ze de ochtenddauw vangen. Deze hoge grassen hebben vaak mooi luchtige bloeiwijzen. Gebruik universele potgrond.


Grassen in pot plant je in universele potgrond (dus geen aarde uit de tuin ). Heb je geluk dan kan je ook soorten hebben die uit het hoge Noorden komen. Het zijn trekvogels die in de winter Scandinavië verlaten om in onze contreien te overwinteren en dan misschien wel een bezoekje brengen aan jouw tuin ! Zet grassen tussen bloeiende vaste planten en er ontstaat rust in de compositie. U kunt kiezen uit tientallen hoge soorten (5-m). Gras is meer dan alleen de groene sprieten van je gazon.


Grassen zijn niet alleen mooi in de tuin als achtergrond of langs water, maar ook in potten op het balkon en terras. Vooral grassen die niet té hoog worden zijn geschikt voor potten. De hogere soorten kunnen het beste in een grote pot met brede basis staan om omwaaien te voorkomen.


Potten met hoge grassen hebben de neiging om bij sterke wind om te waaien. Je kunt de pot verzwaren door er voor het planten wat oude bakstenen in te leggen. Aanwezig, spreken maar toch strak.


Siergras past naadloos in de sfeer van het minimalisme, die steeds meer doordingt in de moderne tuin architectuur. Wie een zeer onderhoudsvriendelijke tuin wil hebben, moet dus zeker aan sierlijke grassen denken. Ook ’s winters zijn siergrassen mooi. Vooral als de zon op de berijpte stengels schijnt. Soorten siergrassen Door grassen in verschillende hoogtes toe te passen ontstaat er dynamiek.


Hoge grassen zijn prachtig en hebben vaak pluimvormige bloeiwijzen. Deze Sesleria groeit prima in de lichte schaduw, ook op een heel droge plek. Een tuin met alleen maar siergras is niet alleen boeiend maar tegelijkertijd enorm rustgevend. De zachte en vloeiende vormen van de grassen verzachten de strakke lijnen van de moderne tuin.


Het eist niet de aandacht op, zoals hoge grassen , maar ondersteunt net de planten om zich heen – een ideale borderaanvuller, ook voor een kleine tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.