maandag 2 april 2018

Aardappels poten wanneer

Ze gedijen goed in een bodem waar goed verteerde stalmest werd ingespit. Wees voorzichtig met stikstofmeststoffen want die zorgen enkel voor veel bladgroei en een grotere kans op aardappelziekte. Voor stevige aardappelknollen die lang bewaren is het wel aangeraden patentkali toe te dienen voor het poten.


Wanneer aardappelen oogsten? April is de maand om aardappels te poten.

Koop pootaardappels bij een tuincentrum, gebruik pootaardappels om bodemziektes te voorkomen. Bij aardappels gepoot in april oogst je de eerste krieltjes al in juni. Zelf bewaren van pootgoed geeft een extra risico van ziekte-ontwikkeling. Er is bij aardappels onderscheid te maken tussen vroege, middel, en late soorten. Na een periode van weken regen waren alle poters rot (waterrot).


Op de foto zie je een aardappelplant zoals je die kunt herkennen wanneer ze net boven de grond komt. Dat betekent: zorgen dat er spruiten uit komen.

Je kunt pootaardappels gebruiken maar supermarktaardappels met uitlopers zijn goed genoeg doch leveren wel een iets grotere kans op ziektes. Je kunt het beste de vroege aardappels poten in de maand april. De late aardappels poten kun je het beste doen in begin tot half mei. Verschil vroege of late aardappels. Aardappels poten Je poot de aardappels tussen half april en half juni.


Er zijn veel verschillende soorten aardappelen die je kunt poten , grofweg kun je zeggen dat er vroege en late aardappelrassen zijn. Poten kan van half maart tot half mei. Er zijn vroege en late soorten maar eerlijk gezegd hou ik daar geen rekening mee. Ik poot de aardappels die ik heb en wanneer het me uitkomt.


Vaak pak ik wat kleine exemplaren uit de aardappelbak van mijn moeder. Rond april komen daar spontaan uitlopers aan. Vroege aardappels kunnen van juli tot begin september gerooid worden en zo nodig bewaard. Latere rassen voor bewaring zijn pas in september of begin oktober rijp wanneer het loof is afgestorven. Kies voor het rooien een droge dag uit.


Kap het loof en gooi het weg of verbrand het. Zodra er omstreeks juni zwarte vlekjes verschijnen (phytophthora) moet je het loof verwijderen.

Trek het van de plant en gooi het in de afvalcontainer en niet op de composthoop, of verbrand het. Laat de aardappels nog een paar weken zitten. Als het loof geel wordt en afsterft zijn de aardappels klaar om te rooien. Dan nog maar twee middelvroege aardappelrassen gekozen. Exempla en Gourmandine zijn beide vastkokende aardappels.


Exempla is een middenvroeg ras met mooie langovale knollen en een fijne smaak (salade-aardappel). De smaak van Exempla is zeer goe de opbrengst is eerder matig in vergelijking met andere rassen. Toch is er wel een richtlijn wanneer aardappels te oogsten zijn. Hiervoor verdelen we de aardappels onder in drie verschillende categorieën. Ze zeggen dat je moet oogsten wanneer het loof gaan hangen, maar met die wind en droogte van de laatste tijd ben ik niet zeker of het door het weer komt of niet.


De aardappels heb ik maart in de grond gedaan. Inmiddels staat er een enorme bos groen. De planten zijn groot en mooi groen. Daarnaast kunt u zowel vroege, halfvroege als late aardappelsoorten poten in de tuin. Tijdens het poten dient u rekening te houden met de plantafstand.


Deze is voor jonge en late aardappelen verschillend. Aan de hand van de onderstaande uitleg kunt u zelf op een eenvoudige manier aardappels planten. Plan het poten van de aardappels ongeveer twee weken voor de laatste nachtvorst, meestal eind april, begin mei. De koudere nachten doden eventuele ziekten en je aardappels hebben meer zon nodig terwijl de dagen langer worden.


De grotere knollen op de foto komen uit de aardappel. Links bovenin zie je dan nog een lang dun worteltje dat uit een stek is gekomen, maar veel meer dan dat is het niet geworden. Begin april zijn de eerste aardappelen al de grond in gegaan zodat ze vroeg geoogst kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.