vrijdag 9 maart 2018

Peer snoeien

Een peer bloeit in het voorjaar en is bladverliezend. Daarom is snoeien in de winter het best, want dan kun je goed zien wat je doet. In de zomer moet je het waterlot verwijderen. Kijk bij fruitboom snoeien voor een video.


Peer snoeien

Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam inkorten. Perenboom snoeien , wanneer doe je dit? De wintersnoei is eigenlijk de reguliere snoei van de perenboom, de zomersnoei kun je doen als het echt nodig is. Nu je weet wanneer een perenboom snoeien gebeuren moet, kun je aan de slag gaan.


Je snoeit hem namelijk op dezelfde manier als een appelboom. Door een perenboom te snoeien krijg je net als bij de appelboom ook betere vruchten. En die vruchten kun je gebruiken in heerlijke gerechten of zo uit de hand eten. Lekker als dorstlesser bij warm weer!


Peer snoeien

Maar voor die mooie peren moet je een perenboom wel snoeien en verzorgen. Vruchtboomkanker is een ziekte die zich meestal vroeg in de winter verspreidt. Omdat appelen en peren gevoelig zijn voor deze ziekte, kunt u met het snoeien van deze soorten het beste wachten tot in het vroege voorjaar. Ook is het belangrijk om geen grote wonden te maken, als er nog kans is op vorst.


Pluk de peren door ze stilletjes op te lichten, en ze bij de steel te scheiden van de takken. Trek dus nooit peren naar onderen af. Perelaars doen er veel langer over dan een appelaar vooraleer ze hun eerste vruchten dragen. Pas vanaf hun 4de of 6de jaar op hun standplaats) Bomen kunnen soms over de 1jaar oud worden. Hoe moet je een oude perenboom snoeien ? Bij een oude perenboom moet je snelgroeiende scheuten of twijgjes snoeien.


Zie het bovenstaande stappenplan of bekijk het -videootje voor meer informatie. Moet je de waterloten van een perenboom snoeien ? Absoluut, waterlot nemen voedingstoffen af die de groei van een perenboom belemmeren. Wanneer appelboom snoeien. Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien : Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten.


In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei , maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende. Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.


Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien. Daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien.


Blauweregen (Wisteria): Tot op drie takken terugknippen. Fruitbomen (zoals appels en peren ): Rond februari als het niet vriest, om lucht in de kroon te krijgen. Lees meer bij blauweregen snoeien. Peren groeien het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn.


Hoe kan ik de Peer snoeien ? De snoei is zoals voor elke fruitboom belangrijk. De peer wordt min of meer hetzelfde gesnoeid als de appel. Een makkelijke taak: de perenboom snoeien. De perenboom, ook bekend als Pyrus, komt veel voor op het noordelijk halfrond en produceert de welbekende peer.


Het bloeiseizoen van de peer komt er weer aan. Voor een mooie bloei moet je een perenboom snoeien. Alleen het snoeien van een peer heeft meer voordelen.


Peer snoeien

Hierbij is het belangrijk dat de perenboom op de juiste manier en op het juiste moment gesnoeid wordt. Bij appelen en peren gebeurt de traditionele snoei uiteraard in de winter terwijl pruimen en kersen in de zomer worden gesnoeid. Alle fruitbomen kunt u snoeien van November tot Februari, met uitzondering van kersen- en pruimenbomen. Doordat deze planten kunnen bloeden, en de kans op vorstschade daarmee groter is, kunnen deze bomen het best gesnoeit worden na de pluk. Leifruitbomen snoeien kan in drie, makkelijke stappen die ik hieronder uit zal leggen.


Strikt genomen is een palmet een vruchtboom die tegen een latwerk of schutting is gevormd. Snoeien ook als appelbomen - zie snoei _malus. De boom of struik bestaat uit een centrale stam met horizontaal vruchtdragende takken met een onderlinge afstand van cm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.