Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Alle soorten en maten Planten.
Hét online tuincentrum met meer dan 10. Bekijk uw resultaten aardappel bij Finecomb. Ruime keuze planten op beslist.
Vergelijk hier aanbiedingen. Vroege, halfvroege of late aardappelen : Vanaf het planten tot het oogsten moet je bij de vroege rassen rekenen op ca. Het is zelf in principe mogelijk vroege, halfvroege en late rassen begin april op hetzelfde moment planten. Tijdens de groei van de aardappel schuif je steeds meer grond tegen de planten aan.
Haal hiervoor de grond tussen de rijen weg. Op deze manier maakt de aardappelplant meer ondergrondse stengels en aardappels. Bovendien warmt de grond goed op, water wordt snel afgevoerd.
De rug beschermt jonge planten ook tegen nachtvorst.
Kies een moment in de vroege lente om je hoofdteelt aardappelen te planten. In ons klimaat is het Paasweekend een ideaal moment. Als je plant in greppels, heb je het voordeel dat je ‘patatten’ extra beschermd zijn tegen vorst. De vroege teelt van aardappelen start al enkele weken voor het eigenlijke planten met het voorkiemen van de pootaardappelen. Wie zelfvoorzienend wil zijn met de aardappelen heeft het al wat moelijker.
Er is dan immers veel ruimte nodig en de aardappelen moeten ook langere tijd bewaard worden. Aanaarden en bemesten Geef je aardappelplanten de beste kansen door zeker keer te gaan aanaarden en hierbij te bemesten. Oogsten en bewaren Rooi de aardappelen op de juiste moment en bewaar op de juiste plaats. Tuintip: zelf aardappelen kweken. Het is april en dat wil zeggen dat je eindelijk weer aardappelen mag poten ( planten ) in je moestuin.
Toch als je vroege aardappelen wil. Steek met een riek net onder de aardappelkluit en haal ze dan boven. Per ongeluk kwamen aardappelen zo uit de schuur in maart, veel te lange en waterige scheuten om nog als pootaardappel te kunnen dienen. Laat de aardappels buiten nog een dag drogen voor ze naar binnen te halen.
Aardappelen houden van een losse luchtige grond. Kort voor de teelt maak je de grond daarom goed los, het vergemakkelijkt tevens het planten. De grond moet altijd vochtig blijven, geef de planten dan ook om de twee tot drie dagen water.
Plant de aardappelen met de scheuten naar boven en verrijk de bodem met wat kalium, compost of mest.
De pootaardappelen aanaarden. Een opmerkelijk verschil t. Na het poten met de structural hebben we de rest van het seizoen verder geplant met de cpbekermachine. Het seizoen is verder goed verlopen en we hebben zonder veel problemen alle aardappelen met onze combinaties kunnen planten. Als je de ruimte hebt poot dan tot aardappelen in de grond en creeer je eigen aardappelveld. Men ontdekte dat uit zaad van een paarsbloeiende plant ook witbloeiende planten opgroeiden.
Er zijn in Europa door selectie dus waarschijnlijk al vroeg verschillende rassen ontstaan. Wil je zoete aardappel kweken? Lees alles over het stekken, verzorgen, opkweken en oogsten van aardappelplantjes aan de hand van een stappenplan. Vermijd te natte grond om aardappelen in te poten, daar houden zijn niet van. Een ietwat zuurdere grond (pH van tot 6) met een goed gehalte aan kalium is ideaal wat betreft deze vroege aardappelen.
Op die manier zal het ophogen (aanaarden) later eenvoudiger zijn. Planten gebeurt in rijen, vroege aardappelen dichter dan late. Een ruime rijafstand is makkelijk bij het aanaarden.
Zorg voor minimaal tot liter per plant. Een vruchtbare grond rijk aan compost levert het beste resultaat op. Bemesting : giften patentkali ( wat onder biologische kweek is toegestaan) is een must… eerste keer bij het planten en tweede keer na het aanaarden.
In dat tweede jaar heb ik zoete aardappelen eind februari in water gezet, dit keer niet ondersteboven, en goed gewortel geen energieverlies want geen stekken van genomen. En ik heb de planten uiteindelijk in de eerste week van mei in de kas uitgeplant. De aardappelen heb ik eerst in een pot met potgrond gehouden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.