woensdag 25 oktober 2017

Verhoogde border kleine tuin

Van tuinhout tot sierbestrating! Toch is het mogelijk om van zelfs het kleinste hoekje in je tuin iets moois te maken. Kleine borders , plantenbakken en potten in verschillende maten en hoogten vormen de basis voor veel ontwerpen voor kleine tuinen.


Met behulp van de voorbeelden in dit Ideabook, zul je tot verassende ideeën komen! Keermuren, zitranden en verhoogde borders.

Bekijk meer ideeën over Tuin , Tuin ideeën en Tuin inspiratie. Lage muurtjes kunnen los gestapeld worden, zonder cement of lijm. Een verhoogd plantenbed past in elke tuin. Of je nu een patio hebt, een balkon op grote hoogte of een kleine stadstuin. Het is immers niet nodig om een verhoogde border op tuingrond te plaatsen.


Ook maakt een verhoogd plantenbed het tuinieren aangenamer en makkelijker. Geef op de tekening aan waar de borders moeten komen.

Zet de borders uit met behulp van een landmeter en houten latjes. Verzaag de panlatten tot korte paaltjes (50cm lang) voor het markeren van de bordergrenzen. Begin met het uitzetten van de lage borders.


Zeker in een kleine tuin is het aardig om met verschillende niveaus te werken. Je kunt deze border zelf maken. Verhoogde borders staan mooi in de tuin , ook wanneer het een kleine tuin is.


We vertellen je alles over de voordelen. Maar waar begin je en wat voor soort borderrollen ga je gebruiken? Dat hangt af van de stijl van jouw tuin en de bijbehorende planten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een borderrol van geïmpregneerd hout of juist gaan voor strakke betonnen palissades. Ook kun je een verhoogde border maken (hoger dan cm), die je opmetselt met bakstenen.


Beslaat jouw tuin een klein oppervlak en heb je dus weinig plaats en misschien zelfs wel een voedingsarme bodem? Voordelen van een verhoogde border. Ergonomisch praktisch: doordat de border verhoogd is, spaar je bij het tuinieren je rug.


Met niveauverschillen wordt een tuin spannender en optisch groter.

Bij serieuze lichamelijke beperkingen is het mogelijk om de complete tuin te verhogen. Zeker bij groente- en kruidentuinen is dat ideaal. Zelf een verhoogde border in de tuin maken Er zijn er tal van borders te koop, voor ieder wat wils qua soort, vorm en kleur.


Elk met hun eigen voor- en nadelen. Maar wilt u nu eens iets anders of juist iets unieks en persoonlijks dan kunt u ook zelf een border maken. U kunt bijvoorbeeld een houten of een stenen border maken. Met waterelement, verhoogde borders en bank.


Bij een verhoogd afsluitend terras zouden misschien kleine stukjes uit de muur gehaald. Wat als je grote dromen hebt maar slechts een kleine tuin ? Of een verhoogde border , zoals in deze tuin. Tussen het grote tuinhuis en de woning is het hoofdterras, met links een kleine verhoogde border en een.


Van een border is officieel pas sprake wanneer het een strook grond betreft die minimaal vijf meter lang en twee meter breed is. In deze tuin zorgen de houten vlonder en terracotta en hout voor de verhoogde borders voor een rustige achtergrond. Dit geeft een extra ruimtelijke dimensie aan uw tuin.


Veelal wordt dit gedaan door een ‘ border ’ aan te leggen waardoor u verschillende hoogtes kunt aanbrengen in uw tuin. Borders zijn goed toepasbaar in grote en kleine tuinen. Niet iedereen heeft namelijk grote lappen grond om te kunnen vullen met de mooiste planten. De meeste Nederlandse tuinen hebben slechts ruimte voor een smalle border.


Fundering voor verhoogde border aanleggen, hoe doe ik dit? Een tuin met strakke lijnen en terrassen en diverse looppaden om goed bij de beplanting in de borders te komen. Over de looppaden kunt u geheel door de tuin rondlopen.


Door de looppaden nog breder uit te voeren (1-m) en verhoogde borders toe te passen wordt de tuin zelfs rolstoeltoegankelijk. Zorg bij een oprit of parkeerplaats voor een vlakke ondergrond. Zo loopt water goed weg en hebben de planten in de borders voldoende voedingsstoffen.


Heb je een kleine tuin , dan kun je het beste voor planten met een lange bloeitijd kiezen, zoals ooievaarsbek (Geranium). Planten als pioenen, die maar een paar weken bloeien en relatief veel plaats innemen, passen beter in een grote border.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.