dinsdag 20 juni 2017

Tegen rupsen

De rupsen van de sint-jacobsvlinder zetten hun tanden liever in jacobskruiskruid. Ook heb je de buxusmot, die zoals de naam al doet vermoeden dol is op buxus. Daarnaast zijn er ook rupsensoorten die geen voorkeur hebben en met liefde heel jouw tuin leegeten. Rupsen voorkomen Je kunt je tuin op een natuurlijke manier beschermen tegen rupsen.


Tegen rupsen

Re: Oorlog tegen de rupsen Bericht door Frans Za 13:Als ik naar de grootte van de plaag kijk Dennis en zie dat de beestjes op allerlei soorten planten tegelijk voor komen lijkt het me niet om rupsen te gaan maar om de larven van een bladwesp. Alle soorten gif tegen de rupsen van de Buxusmot Heeft u onverwachts een besmetting met de Buxusrups of ondanks alle maatregelen toch rupsen in uw Buxus? Pak het direct aan met snel werkend gif, elke dag telt om uw struiken te beschermen.


Rupsen bestrijden doen we met natuurlijke milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen tegen rupsen. Een natuurlijk middel tegen rupsen is onze knoflookspray. TOPBUXUS XenTari is een eenvoudig te gebruiken product tegen de Buxusrups en eikenprocessierups. Nederlandse gebruiksaanwijzing in de verpakking. Wat mot je doen tegen buxusrupsen?


Tegen rupsen

Het is zaak dat je een aantal keren per jaar de planten grondig controleert op de aanwezigheid van de rupsen. Zie je rupsen dan kun je deze bestrijden met, bij voorkeur, biologische bestrijdingsmiddelen. Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen.


De behandeling dient verschillende keren herhaald te worden en werkt het best tegen jonge rupsen. Je kan ook gebruik maken van breedwerkende systemische insecticiden zoals Multisect of For-insect waarbij het product drie weken in de sapstroom blijft waardoor er gedurende die periode geen nieuwe rupsen in de buxus kunnen verschijnen. Verwijder de rupsen handmatig.


Wel behoorlijk veel werk maar effectief. Let wel op dat levende rupsen uit de GFT bak kunnen kruipen en terug naar je buxus kunnen. Maak gebruik van een buxusmottenval, de vallen zijn niet schadelijk voor vogels.


Mocht je een gewasbeschermingsmiddel willen gebruiken, gebruik het middel echt conform gebruiksaanwijzing. De één-kuur- tegen -alles-spray. In de aanval: met peper en knoflookspray. Spuit je planten er elke paar dagen mee in, ook aan de onderkant van het blad.


Tegen rupsen

Dit is een bacterie die alleen bij rupsen de darmwand aantast waardoor ze na een paar dagen overlijden. Dit is een extract van margrieten dat insecten doodt en na enkele dagen de giftige werking verliest doordat het gif uiteenvalt. De buxusmot zelf veroorzaakt geen schade, maar zijn larve (de rups) wel. In een korte periode kan een haag van enkele meters tot tientallen meters kaal gevreten worden door de rupsen die dan in grote aantallen aanwezig zijn. De opvallende oranjegeel met zwarte (zebra) rupsen zitten overdag open en bloot op de waardplant.


De soort overwintert als pop in een losse cocon in de grond. Ook huis - en neerhofdieren houden we extra in de gaten en krijgen wat extra voeding tegen de koude. De afgelopen dagen zouden er wel eens kunnen voor zorgen dat het slakkenleger een fameuze tik heeft gekregen en hopelijk zijn ook de rupsen van de buxusmot intussen diepgevroren. Aaltjes tegen buxusmot rupsen zijn een biologische manier van bestrijding. Maar veel particulieren kennen deze manier van buxusrupsen bestrijden niet.


Naast aaltjes zijn er nog andere manieren om buxusrupsen te bestrijden. De bestrijding met aaltjes is mijn favoriete manier. Zodra de motten vliegen tot en met het moment dat de rupsen zichtbaar zijn kunt u sluipwespen inzetten. U kunt dit na weken herhalen als u nog steeds rupsen of motten ziet. Wanneer er al rupsen zijn in de plant is een combinatie met Bio BuxusMot Free de perfecte bestrijding tegen de eieren en rupsen , geheel veilig voor mens en dier.


Is het rode kool , of witte ? Boerenkool, Broccoli, bloemkool en spruiten bv, is gewoon nu plukken ( de rupsen ) Rode kool oogsten en even in een emmer met zout water. Komen de rupsen boven drijven. In principe werkt het tegen alle rupsen van vlinders (Lepidoptera), dus niet enkel tegen rupsen van belagers. Na opname sterven ze binnen tot dagen. Jonge rupsen zijn beter te bestrijden: ze vreten meer blad.


Tegen rupsen

Een belangrijke factor is de temperatuur. Hoe warmer het is, hoe actiever de rupsen en hoe meer ze eten. Deze spray helpt tegen rupsen , slakken en allerlei ander ongedierte. Omdat deze spray olie (uit de knoflook) en zeep bevat, blijft het aan de plant plakken en verstikt het luizen en de piepkleine. De rupsen zijn gek op buxus en als ze met veel zijn, laten ze er geen spaan van heel.


De motten leggen groepjes eieren bij elkaar op één blaadje. Een goede manier om de ontwikkeling van de rupsen in je buxus tegen te gaan is een zogenaamde Buxatrap. Dit is een plastic val die gevuld wordt met feromonen die de vlinders aantrekt.


Als de vlinders eenmaal in de val zijn gekropen kunnen ze er niet meer uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.