maandag 26 juni 2017

Tamme kastanjehout

Tamme kastanjehout

Wekelijks worden duizenden kastanje palen en meters kastanje hekwerk geimporteerd en bij klanten overal in het land afgeleverd. De tamme kastanje is een kensoort voor het zomereik-verbond (Quercion roboris). De vruchten van de tamme kastanje kunnen, in tegenstelling tot die van de paardenkastanje, gegeten worden.


Men kan de kastanjes rauw eten, poffen, roosteren of koken. Ook kan men gedroogde kastanjes verwerken in meel. Duurzaamheid van tamme kastanjehout. In de tabel hieronder wordt middels een “X” aangegeven welke levensduur douglashout heeft bij verschillende toepassingen en hun vochtgehaltes.


Hierbij is rekening gehouden met de natuurlijke duurzaamheid van het kernhout en niet van het spinthout. Het vuilwitte spint is ongeveer mm breed. Tamme kastanje heeft een hoog looizuurgehalte dat corrosie van metalen versnelt. De kleur van kastanje is lichtbruin tot donkerbruin. De nerf is grof en de draad overwegend recht.


Tijdens de oogst van het kastanjehout komen er relatief weinig dikke zaagstammen van kastanjehout vrij. De dunnere stammetjes worden gebruikt voor de palen-produktie van kastanjehout. Daarbij worden de landschappelijke palen veelal geschild ingevoerd. Deze palen zijn uitermate geschikt als afrasteringpaal. Chestnut en Sweet Chestnut.


In contact met ijzer verkleurt nat hout zwartblauw. Afwerking en behandeling De afwerking van tamme kastanjehout levert geen problemen op. Gebruikt u het hout voor buitenschrijnwerk? Dan is en behandeling vereist volgens procedé C gevolgd door C CTOP of een dekkende.


Tamme kastanjehout

In Zuid-Europa wordt de tamme kastanje veel gebruikt in allerlei gerechten. Bekend is de gepofte tamme kastanje, maar er zijn meer mogelijkheden. In minuten wordt de tamme kastanje tot een puree gekookt, gemengd met room en melk en vervolgens in gerechten verwerkt.


Rijk aan vitamine C en vetarm, een goede combinatie bij wildgerechten. Maar is kastanjehout geschikt als haardhout? Als we kijken om kastanjehout te gebruiken als haardhout, dan is het hout van de tamme kastanje als “redelijk haardhout” te bestempelen. Het hout klooft moeilijk en het moet heel lang drogen.


Als het hout niet goed droog is, vonkt het behoorlijk. Het schapenhek (Engels kastanjehekwerk) bestaat uit tamme kastanjehout , met keuze uit latafstand van ca. De bladeren zijn veernervig en hebben een gezaagde bladrand. Kastanjehout als haardhout. De Romeinen maakten er een soort pap (pollenta) van.


Men droogde de kastanjes langzaam boven een open vuur, waarna ze werden gemalen en met melk gemengd. Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten). Kies bij onze houthandel uit ronde palen en kant en klare kastanje hekwerken op rol.


Het kastanje shutterscherm is een vrijwel gesloten natuurlijke scherm met een lange levensduur. Deze vlechtschermen worden volledig met de hand geproduceerd van een selectief sortiment vers gekapt tamme kastanjehout uit Engelse verantwoorde hakhoutbossen (zie levenscyclus kastanje). Schapenhekken zijn gemakkelijke plaatsbare natuurlijk hekken.


Voor de grotere tuinen is het zeker een makkelijk type hekwerk vanwege de lange delen van mtr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.