vrijdag 23 juni 2017

Kiwibes planten

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Hét online tuincentrum met meer dan 10.


Bestel eenvoudig en snel op beslist. Die willen we allemaal wel in onze tuin toch?

Planten zie onze aanbiedingen! Probeer eens de kiwibes (Actinidia arguta). Geef de plant de ruimte om te groeien tegen een klimrek, pergola of muur. Het best is een T- constructie, zodat de takken beide kanten op kunnen groeien.


Naast de kiwibes , is er ook nog de Siberische kiwi (A. kolomikta). Deze is vaak gekend als sierplant omdat de mannelijke planten vaak gekenmerkt zijn door de veelkleurige bladeren (wit, paars, groen). De vrouwelijke planten geven begin september kleine groene, kale vruchtjes die heerlijk zoet smaken.


De kiwibes Issai is een goedsmakende, groene tot lichtbruine kiwibes.

Deze plant is geheel zelfbestuivend en geeft makkelijk fruit (vaak al in het jaar van planten ). Het fruit kan niet erg lang bewaard worden, en heeft een goede, zoete smaak. Beide planten behoren tot de familie Actinidiaceae (Straalstempelfamilie). Het zijn gemakkelijk en mooie klim- en leiplanten aan een zonnige pergola of een zonnige muur.


De bloemen produceren geen nectar dus zijn relatief onaantrekkelijk voor bijen. Per are zijn er drie tot vier bijenkorven nodig om een goede bestuiving te verzorgen. De bijenkorven mogen niet vroeger geplaatst worden dan wanneer procent van de vrouwelijke planten bloeien.


Indien derhalve reeds een mannelijke plant van een gewone kiwi aanwezig is, dan kan worden volstaan met het erbij planten van alleen een vrouwelijke kiwibes. De slingerende kiwibes moet ondersteund worden door een palenconstructie. Zelfs oude planten zijn zonder steun niet stevig genoeg om de takken te dragen die zwaar beladen zijn met vruchten. Deze kiwibes groeit niet snel en is daardoor zeer geschikt voor een kleine tuin, een balkon of tegen een klimrek. De rood gekleurde stengels hebben wel steun nodig.


Deze mini-kiwi prefereert een plek in de volle zon op een beschut plekje. Het verschil tussen de mannelijke planten en de vrouwelijke planten is enkel te zien tijdens de bloei. De eerste kiwibloemen verschijnen meestal pas ruim jaar na het planten.


Atlas' is een mannelijk ras.

De mannelijke kiwibloemen bevatten zeer grote stuifmeeldraden en kleine stampers. De mini-kiwi of kiwibes (Actinidia arguta) is een verwant van de kiwi, die in tegenstelling tot de kiwi volledig winterhard is. De plant werd in Europa en Azië gecultiveer vooral in botanische tuinen. Ruime keuze planten op beslist. Vergelijk hier aanbiedingen.


Daarnaast schrijft ze over planten en tuinen in tal van (tuin)tijdschriften in België en Nederland. In de lente bloeit deze met witte bloempjes. De Kiwibes verlangt een warme zonnig beschutte plek tegen een muur of pergola, op een humusrijke normaal vochtige grond. De kiwi bloeit ook al vanaf mei met witte bloemen. De behaarde vruchten moeten in de zon hangen met een goede zomer.


Ook belangrijk is de grondsoort waarin hij staat, die moet bij voorkeur goed doorlatend en humusrijk zijn. Veeg in het najaar een flinke laag takken en bladeren rond de voet van de plant , zo blijft de warmte beter in de grond. Omdat de plant de hoogte in wil, kun je hem het beste leiden langs een muur of pergola. Verschillende rassen beschikbaar zowel voor de professionele teler als voor de particuliere fruitliefhebber.


Om aan de vraag te voldoen van deze teelt zijn wij een kwekerij begonnen die kiwibes planten opkweekt tot een volwaardige plant die kan aangeplant worden op je perceel. In opdracht van en gefinancierd door Productschap Tuinbouw (PT). Ik zou zelf twee planten neerzetten.


Kiwibessen hebben hier nog nooit problemen gehad met de win maar met extreem harde wind kunnen de vruchten eruit waaien. Maar wat kan wél tegen zulke harde wind?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.