woensdag 19 april 2017

Witte vlieg op planten

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Alle soorten en maten Planten. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Scherpe prijzen en snelle levering.


Ruime keuze planten op beslist. Vergelijk hier aanbiedingen. Deze witte vliegjes zitten voornamelijk aan de bovenkant van de plant , op de jonge bladeren. Als er een grote hoeveelheid witte vliegjes aanwezig zijn op de plant zul je een witte wolk zien opstijgen van de plant als je eraan schudt.


Mede daarom is de witte vlieg een goed herkenbare ziekte. Bestrijding van witte vlieg. Wanneer je de plaag voor het eerst spot is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Vaak zitten de vliegen en eieren op jong blad.


Haal bij een kleine plaag zo veel mogelijk de bladeren weg. Deze parasiet zuigt de sappen uit een plant. Van deze parasiet gaat de plant er geel uitzien en verdroogt hij.


De plant groeit ook een stuk minder. Als laatste reageert de plant op het toxische speeksel van deze vlieg. De witte vlieg is ongeveer mm lang. Deze vliegen leven in grote groepen en zijn op deze manier in staat een plant snel totaal te vernietigen. Naast zijn effect op de celstructuur van de bladeren produceert de witte vlieg honingdauw, dat op zijn beurt weer de groei van diverse schimmels bevordert.


Er bestaat een grote verscheidenheid aan planten waar de wittevlieg graag vertoeft. Let op : ook op planten onder glas kan wittevlieg voorkomen. Volwassen witte vliegen en de larven zuigen vloeistoffen uit de plant , waardoor de processen in de plant worden beïnvloed. Dit veroorzaakt een verstoring in de druk van de plantencellen en voedingsstoffen worden uit de plant onttrokken.


Je vindt witte vlieg onderaan je tomaten-, aubergine-, of meloenenblad. Daarnaast reageert de plant op het giftige speeksel van de witte vlieg. Daar voedt ze zich met het sap, en zo verzwakt de plant. De uitwerpselen van de witte vlieg bevatten veel suikers, en daar komen schimmels op. Als je de witte vlieg laat begaan, zitten je planten dan op den duur onder een plakkerige donkere laag: die heet roetdauwschimmel.


Op bepaalde planten ok, in kleine hoeveelheden, kan ik mee leven. Het probleem is echter dat het momenteel een ware plaag is, die rotvliegjes zitten overal in hele zwermen. Als ik momenteel door mijn tuin loop en ik raak een plant aan bevind ik mij direct in een witte wolk. Er zijn planten die bijna geheel gehuld zijn in witte vlieg. Vervolgens verliest de plant turgor en reageert deze op het toxische speeksel van de witte vlieg.


Daarnaast scheidt de witte vlieg honingdauw uit wat de groei van schimmels bevordert en door zijn kleverigheid de hele plant kan beschadigen. De bestrijding van witte vlieg is moeilijk, omdat deze een resistentie heeft ontwikkeld tegen vele pesticiden. Omdat witte vliegen in grote groepen samenleven kunnen ze een plant totaal te gronde richten. Een plant raakt vaak geïnfecteerd met witte vlieg als het gedurende de zomer een tijd buiten staat.


Witte vlieg op planten

Het kan zo erg zijn dat wanneer iemand een blad aanraakt, een zwerm witte vliegen opvliegt voordat ze zich weer aan de onderkant van het blad vestigen. Voorkomen Doordat de witte vlieg zich vliegend kan verspreiden is het lastig te voorkomen. Let er dus op als je de plant weer naar binnen haalt of deze witte vlieg heeft. Je kunt af en toe je plant nat sproeien, hier houdt de witte vlieg niet van. De verschillende soorten voeden zich aan de onderkant van bladeren van planten.


Ze beschadigen planten door de floëem aan te boren. Echter hebben deze insecten een 7-ledige antenne en twee paar gelijk gevormde en doorzichtige vleugels. De vliegjes zijn vooral te vinden op de jongere bladeren vaak bovenin de plant.


Witte vlieg op planten

Ze kunnen uw tuin erg aantasten. Doe er iets tegen voordat het te laat is voor uw planten. Bekijk hier de bestrijdingsmiddelen tegen een aantal plantenziekten zoals: Bladluis, Wittevlieg, Spint en Trips. Met plakvallen kunt u monitoren of er sprake is van een plaag.


Het lijfje is slechts tot mm groot, maar dankzij de grote, transparante of witte vleugels is de witte vlieg goed te zien. Insect-Off en Raptol zijn contactinsecticides zonder systemische werking. Hoe kun je witte vlieg bestrijden?


Witte vlieg op planten

Op deze manier kun jij de insecten op een effectieve manier uit de buurt houden. Of je planten nu last hebben van witte vlieg , rupsen, spint, bladluis of wolluis, dit concentraat helpt je van de lastige diertjes af. Je kunt dit product het best aanbrengen met een drukspuit. De schade die de beestjes aan het blad toebrengen vormt zich naar verloop van tijd een opeenhoping van honingdauw op de bladeren. Hierdoor zullen er allerlei schimmels kunnen ontstaan die je plant ernstig kunnen aantasten.


Ook de witte vlieg bijt in het blad en zuigt gedeeltes van het blad leeg, met als gevolg gele vlekken op het blad. Zou extra mooi zijn als ze van de witte vlieg ook iets prachtigs konden maken. En hoe je dat doet lees je hieronder!


Boek het OP, Chaweng Beach. Dit is niet hetzelfde insect als de witte vlieg die in kassen vaak een probleem vormt. Beide insecten zijn wel verwant.


De eieren worden in circels afgezet aan de onderkant van. De koolwittevlieg is wat groter en heeft grijze vlekken op de vleugels. Vooral als de tomatenplanten in een kas groeien.


Witte vlieg op planten

Lees hier hoe deze tomatenplaag het beste biologisch kan worden bestrijden. Op de bovenste foto zie je het ras Winterbor, op de foto hieronder zie je het ras Redbor F1. Een boerenkoolplant bestaat uit dikke hoofdstam met daaraan afzonderlijke, grote, gekroesde bladeren. Een beetje witte vlieg is dus niet erg. Vuile bladeren, vol met poppen en larven, zeker geen smakelijk gezicht.


Eenmaal het zo ver gevorderd is heeft preventie of bestrijding veel minder effect. Deze plaaginsecten zorgen voor omkrullende en misvormde bladeren en vormen honingdauw. De kleine, helderwitte vliegjes vliegen op als je de plant aanraakt. Boerenkool is gevoelig voor witte vlieg.


Varenrouwmuggen komen af op natte potgrond. Dat zijn heel kleine witte vliegjes die eitjes leggen op de onderkant van (onder andere) boerenkoolbladeren. Wij hebben ervaren dat de paarse boerenkool iets minder bevattelijk is voor witte vlieg. Het zit voornamelijk aan de onderkant van het blad. Hier eten de beestjes en planten zich daar ook voort.


Ze zullen zich verspreiden over de gehele onderkant van het bla niet alleen bij de bladstengels. Ook planten buiten kun je zo beschermen tegen plagen. Middelen van brandnetels worden door het Ctgb aangewezen als milieuvriendelijk middel tegen deze plagen. Andere bekende witte vliegen zijn de tabakswittevlieg (Bemisia argentifolii) en de koolwittevlieg (Aleyrodes proletella).


Leefwijze Volwassen vliegen zetten hun eieren af op jong bla in de top van de plant. Bladeren en planten raken verzwakt door de aantasting, al zullen volwassen planten er niet gauw door afsterven. De vliegen, eieren en larven zitten aan de onderzijde van het bla wat bestrijding door bespuiting erg lastig maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.