Hoe en wanneer snoei je een hortensia? Een boerenhortensia , Hydrangea macrophylla, kan in maart of april worden gesnoeid. Bekijk stap voor stap hoe je een boerenhortensia snoeit. De oude takken herken je door de uitgebloeide bloemen die eraan zitten.
Deze snoei je kort bij de grond. Wanneer boerenhortensia snoeien.
Rond de maanden maart en april kun je gemiddeld van de takken snoeien. Hoe moet je een boerenhortensia bijknippen? De meest bekende soort is de boerenhortensia , met grote bolle bloemen of schermbloemen. Hortensia’s zijn in twee groepen te verdelen, namelijk bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen.
Hieronder vind je voor beide groepen een handleiding en video voor het snoeien. Heb je een pluimhortensia, kijk dan bij pluimhortensia snoeien. De bloemen komen op oud hout.
Boerenhortensia snoeien : hoe en wanneer? Bekijk onze video waarin stap voor stap wordt getoond hoe je een boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla) snoeit.
Eind maart, begin april mag je de hortensia snoeien. Wil je toch snoeien omdat hij anders te groot wordt, doe dat dan in maart en april. Ik raad ook altijd aan om in het voorjaar de Hydrangea macrophylla te snoeien om invriezen van de holle stengels te voorkomen. We hebben het dan over april mei zodra de plant blad begint te maken. Normaal gesproken snoei je jaarlijks een gedeelte van de takken weg zoals in het artikel te lezen is.
Bij hortensia snoeien is het belangrijk te weten of hij op één of meerjarig hout bloeit. Ook zijn er hortensiasoorten die rijk bloeien zónder snoei. In dit artikel vind je de snoeitips per hortensiasoort. Hoe snoei je een boerenhortensia ? Verdorde bloemen knip je eind maart – april uit de boerenhortensia. Snoei in het voorjaar de takken die beschadigd of ingevroren zijn weg tot op het levende hout.
Het regelmatig snoeien van hortensia’s zorgt voor een mooie uitbundige bloei. Een vormsnoei voor boerenhortensia ’s is niet nodig. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar. Dit laatste geldt alleen voor de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia). Hoe een hortensia het beste gesnoeid kan worden, hangt af in welke groep de hortensia in te delen is: hortensia’s die bloeien op oud hout of op nieuw hout.
Let op: snoei de hortensia dan niet tot de bodem. Doe je dit toch, dan zal de hortensia het jaar erop geen bloemknoppen ontwikkelen.
Hortensia’s die op nieuw hout bloeien moet je in het voorjaar (lente) snoeien , omdat rond de lente altijd wel weer nieuwe bloemknoppen aangroeien. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. In de zomer erop zijn er dan geen bloemen, maar de plant overleeft deze ingreep wel. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is winterhard en staat graag op een zonnige plek. Bij het snoeien van de plant moet hier rekening mee worden gehouden.
Alleen de oude uitgebloeide takken van het jaar ervoor mogen aan de grond af worden geknipt. De nieuw gevormde scheuten van het vorige jaar gaan dan zorgen voor bloemenpracht in uw tuin. Snoeien kan het beste aan het einde van de winter. In het voorjaar verwijder je de dode of erg overhangende takken, zodat je weer een mooi model hebt. Wordt de plant echt te groot, haal hem dan uit de grond en pas de wortelsnoei toe.
Snoei je de plant rigoureus terug, dan zal hij het eerst komende seizoen niet bloeien. Krijg je door het snoeien minder bloemen? Het snoeien van een hortensia is niet ingewikkeld zolang je maar weet wat je doet.
Naast de gewone takken te snoeien kan ook worden gekozen voor het snoeien van de wortels.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.