maandag 1 augustus 2016

Witte aalbes

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. In taxonomisch opzicht bestaat er derhalve geen verschil tussen de witte en de rode bes. Beiden worden dus gerekend tot dezelfde botanische soort, waarbij de beskleur moet worden gezien als een kwantitatief kenmerk, welke kan variëren van wit tot zeer donkerrood en alle denkbare. De witte bessen zijn in juni-juli rijp.


Er wordt gesteld dat de witte rassen wat minder zuur zijn dan de rode rassen, en vogels zouden een voorkeur hebben voor rode bessen (door de kleur?) waardoor er wat minder vraat voorkomt bij de witte rassen.

Rode- en witte bessenstruiken kopen. Rode en witte (aal)bessen zijn zeer geliefd om zowel direct te eten als om te verwerken. Het zijn makkelijke planten met een hoge productie, maar pas op voor de vogels! Een rode (of witte ) bessenstruik verzorgen. De aalbes , rode bes of trosbes (Ribes rubrum) is een bes, oorspronkelijk uit een deel in het westen van Europa: België, Duitslan Frankrijk, Nederlan Noord-Italië en Noord-Spanje.


Het is een bladverliezende struik, normaal tot meter hoog, soms m, met een handlobbig blad met vijf lobben. De aalbes ‘ Witte Hollander’ heeft de grootste productie en de lekkerste smaak van alle witte aalbessen.

De bessen zijn in juni-juli rijp. Witte aalbessen cultivars Witte aalbessen zijn nog productiever dan rode en voor moestuin beter geschikt: Ribes ' Witte Geelsteel' en Ribes ' Witte Hollander', zijn de beste rassen. Omdat de bessen wit zijn, zien de vogels de bessen niet zo snel.


Wedavia is de zoetste witte aalbes. Rode aalbessen cultivars Rode aalbessen zijn zuurder en dienen eigenlijk onder netten geteeld te worden, vogels zijn er snel bij. Let er bij de aalbes op dat er ook direct na aanplant gesnoeid moet worden. Snoei alleen als het niet vriest.


Rode bessen Ribes Rubrum, of aalbessen, zijn de meest gekweekte bessen in de tuin. Er zijn naast rode ook witte aalbessen (zoals Ribes rubrum ‘ Witte Hollander’). Aalbessen zijn kleine besjes die in drie verschillende kleuren voorkomen. De rode aalbes word het meeste verkocht. Je kunt er heel leuk taarten mee versieren, en ze zijn heel erg geschikt om jam en gelei van te maken.


De aalbes ' Witte Bes Witte Hollander' is een kleine plant, en kan met pakketpost verzonden worden. Bescherming tegen snoepende vogels is dus niet nodig. Deze plant neemt plaatsen (van de 8) in het pakket in beslag.

Met pakketpost kunnen planten van maximaal 100cm. De planten worden door ons goed ingepakt en met DPD verzonden. Struiken van de aalbes kun je best aanplanten in het najaar of eventueel in het vroege voorjaar.


Plant er enkele op een rij en dat op een plaatsje in de volle zon of. Wijn moet gemaakt zijn van druiven, en niet van bessen. Of het nu wel of geen wijn is: de drank wordt geschonken door een aantal top-restaurants in de regio.


Cultuur: In cultuur is ook een vorm met witte bessen (deze zijn minder zuur). De gekweekte aalbes is vermoedelijk ontstaan uit een bastaard van Ribes rubrum ( Aalbes ) en Ribes spicatum (Trosbes). Bewaren: Aalbessen kunnen enkele dagen in de koeling worden bewaard. Ze kunnen ook heel goed worden ingevroren.


Omdat de witte kleur door consumenten over het algemeen als minder aantrekkelijk wordt beschouw wordt de witte bes in Nederland veel minder geteeld dan de rode. De rijptijd is afhankelijk van het ras en varieert van begin juli tot eind juli. Het snoeien van aalbessen is ongeveer de moeilijkste snoei van kleinfruit die er is.


Braambessen en frambozen zijn heel simpel te snoeien, zwarte bessen zijn nog net. Naast rode aalbessen zijn er ook witte aalbessen. Deze zijn iets minder zuur en lekker in gelei en bij kip.


Rode bessen bevatten veel vitamine C en dat kan helpen de weerstand op peil te houden. Bovendien werkt vitamine C als antioxidant en helpt bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren. De meeste mensen kennen de aalbes als het felle, kleine rode vruchtje: ook wel de rode bes genoemd.


Maar aalbessen kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van wit, roze tot zacht- of donkerrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.